Lava strømmer ut av Etna 12. mai i år. Vulkanen ligger på østkysten av Sicilia i Italia og er den mest aktive i Europa. (Foto: Marco Restivo / Demotix)

Vulkaner har påvirket mennesket i årtusener

Store vulkanutbrudd har kjølt ned klimaet flere ganger gjennom de siste 2500 årene. De har også endret menneskenes historie.

Det er mars i år 536 eKr. Romerriket har svunnet hen og folkevandringene preger Europa. Det har nettopp vært et stort vulkanutbrudd i Nord-Amerika eller på Island.

Utbruddet kjøler raskt ned klimaet og sender folk ut i hungersnød. Jorden har blitt utsatt for en voldsom belastning.

En studie som nylig er publisert i tidsskriftet Nature, viser hvor mye vulkaner har kjølt ned den nordlige halvkulen de siste 2500 årene.

Forskerne har blant annet studert iskjerner og årringer i trær, for å finne fram til sammenhengen mellom vulkanutbrudd og klimaforandringer helt tilbake til Romerrikets tid.

– Store vulkanutbrudd i tropene og på høyere breddegrader har forårsaket klimaendringene, sier Michael Sigl i en pressemelding. Han er forsker ved The Desert Research Institute i USA.

Med hjelp av et avansert dataprogram utarbeidet av Mai Winstrup fra Københavns Universitetet, har forskerne klart å datere iskjernene nøyaktig.

Is fra Grønland og Antarktis

Nye iskjerner fra Grønland og Antarktis viser de vulkanske aktivitetene de siste 2500 år. Det er den mest presise målingen til nå. (Foto: Michael Sigl)

Den nye studien presenterer data fra mer enn 20 iskjerner fra Grønland og Antarktis. Den eldste isen er 2500 år gammel.

Forskerne brukte de nye, danske teknikkene til å måle sulfat og radioaktive partikler i isen. Det ga presise målinger av vulkanutbrudd som skjedde for hundrevis av år siden.

De brukte også en ny metode for å telle lagene i isen. Og de så at iskjernene stemte perfekt med dataene de leste ut av årringer i trær. 

– Nå ser vi akkurat når vulkanene hadde sine utbrudd. Det er viktig, fordi vi kan sammenligne det med temperaturen vi ser i årringene og i historiske dokumenter, der en dårlig høst for eksempel står beskrevet, sier Raimund Muscheler, som er professor ved Lund Universitet i Sverige.

Påvirker klimaet

Ifølge Steven Phipps, forsker ved University of New South Wales i Australia, er den nye studien spesielt interessant fordi det gir andre forskere viktige data å jobbe videre med. Han skal selv bruke dataene til å få en bedre forståelse av hvordan klimaet reagerer på vulkanutbrudd. 

– Det har blitt tydelig at vulkaner er viktige for å kunne forstå endringene i klimaet bakover i tid. Denne studien gir data som kan brukes til å lage bedre datamodeller, sier Phipps.

Les mer om denne forskningen på ScienceNordic.com (på engelsk)

––––––––––––––––––––––––––––––––—

Oversatt av Ida Kløvgaard og Lars Nygaard

Powered by Labrador CMS