Dreper nær dobbelt så mange

Malaria dreper 1,2 millioner mennesker på verdensbasis i året, nesten dobbelt så mange som antatt, ifølge nye analyser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Malariamygg (Foto: James Gathany, CDC)

Bak de nye funnene, publisert i The Lancet, står forskere fra University of Washington.

De sier dødsfall er oversett i tidligere undersøkelser av parittsykdommen, på grunn av en antakelse om at den hovedsak tar livet av barn under fem år.

Nå viser de nye analysene at 78 000 barn i alderen 5-14 år døde av malaria i 2010, og at tallet på døde i aldersgruppen 15 år og oppover var så høyt som 445 000.

Dette betyr at 42 prosent av alle malariadødsfall på kloden rammer personer som er fem år eller mer, opplyses det i en pressemeldning fra Institute for Health Metrics and Evaluation.

Kampen har gitt resultater

De nye estimatene viser at dødtallene av sykdommen økte fra 1 million i 1980 til 1,8 millioner i 2004, hvilket regnes som et toppunkt.

Tallet for 2010, som er 1,2 millioner, innbærer en nedgang på 32 prosent. Tall for 2011 inngår ikke i den nye analysen.

Nye og høyere beregninger for dødstall betyr ikke at innsatsen mot malaria har vært nytteløs.

- Vi har sett en kraftig økning både i pengestøtten og i mengden oppmerksomhet politikere og myndigheter har gitt malaria det siste tiåret, og det har hatt effekt, sier medforfatter Alan Lopez ved University of Queensland.

Forskerne viser til at både medisiner og sprøytede myggnettinger har bidratt til at dødstallene har gått kraftig ned de siste årene.

De advarer imidlertid mot at den positvive utviklingen kan snu, dersom uroen i verdensøkonomien vanskeliggjør fortsatt økt støtte til malariakampen.

Referanse:

Global malaria mortality between 1980 and 2010: a systematic analysis. The Lancet.

Powered by Labrador CMS