Når kvinner går på do sammen, handler det om at kvinner i større grad enn menn søker seg mot relasjoner, tror forsker. (Illustrasjonsfoto: NinaMalyna/Shutterstock/NTB scanpix.)

Spør en forsker: Hvorfor går damer på do sammen?

Du har sikkert sett to damer smette inn på toalettet sammen? Hvorfor gjør de det?

Vi kan god kalle dem selskapstissende kvinner. De har det med å gå på do sammen, har en leser ofte sett.

Hvorfor har de det behovet? Lurer hun på.

Når damer tar en venninnetur på do, handler det egentlig om kulturen som kvinner er en del av, mener lektor Grete Kragh-Müller. Hun er lektor på Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU).

Hun har forsket på småbarns utvikling og kjønnsroller.

Ifølge henne, søker kvinner mer mot relasjoner enn menn gjør, og de legger derfor mer vekt på å være sammen om noe.

Ulla Højmark kjenner igjen dette. Hun forsker på unge, utdannelse og veiledning.

– Det er den tradisjonelle måten å forstå det på at kvinner er orientert mot fellesskaper fordi de trenger noen til å hjelpe dem med å oppdra barn, de vil ha noen å utveksle erfaringer og anekdoter med fra hverdagen sin.

– Det har tradisjonelt vært viktigere i kvinneuniverset enn i mannsuniverset, sier hun.

Eksklusivt selskap

De felles toalettbesøkene signaliserer en spesiell intimitet mellom venninner, mener Dorte Kousholt ved DPU. Hun har forsket på barns og familiers hverdagsliv.

– Samtidig gir den intime situasjonen en mulighet for å ha mer private samtaler enn de man for eksempel kan ha i et klasserom.

– Det er en bekreftelse på at vi har gjort noe spesielt som vi ikke ville ha gjort med hvem som helst av jentene i klassen. Det er noe som signaliserer en form for eksklusivitet.

– Det er et tegn på en spesiell relasjon eller enn tett forbindelse, og det er en hverdagstetthet som viser at vi kjenner hverandre i mange forskjellige situasjoner, sier hun.

Det finnes klare grenser for når det er akseptert å snike seg inn på do sammen med en annen kvinne, ifølge Kousholt.

– I noen sammenhenger vil det være å trå over en grense. Det er noen små nyanser som signaliserer at det er greit å være med så lenge hun bare skal tisse. Der stopper det.

Intimitet er tabu for menn

Men hvorfor går ikke menn på do sammen på samme måte som kvinner?

Ifølge Dorte Kousholt hersker det fremdeles i mange sammenhenger en heteroseksuell norm som gjør at intime forbindelser ikke er like akseptert i guttekulturen som i jentekulturen.

– For gutter å ha slike tette, intime forbindelser med hverandre kan være forbundet med mer tabu og ambivalens. Homo er fremdeles et skjellsord som en del gutter bruker uten at de nødvendigvis har negative holdninger til homofili, sier hun.

Menn går automatisk på do sammen

Det skal sies at selv om menn later til å ta turen til do alene, står de ofte sammen ved pissoaret.

Kanskje får de dekket behovet for toalettsamvær på denne måten, ifølge Kousholt.

– Det å tisse er i utgangspunktet en fellesaktivitet for gutter og menn. På alle festivaler står menn på rekke og tisser i hekken, selv om de ikke kjenner hverandre i det hele tatt. Der vil kvinner som oftest være mer private når de går på do, sier hun.

Hun har også tanker om hvilke regler som gjelder når menn tisser ved siden av vilt fremmede.

– Det handler om blikkretning og hvordan de kan være til stede sammen i intime situasjoner og fremdeles holde en passende avstand. Det er en måte å oppføre seg på som gutter lærer, sier hun.

© Videnskab.dk. Oversatt av Marianne Nordahl for forskning.no

Powered by Labrador CMS