Kommandodelen av Apollo-romfartøyet. Dette er et bilde av Apollo 15-fartøyet i bane rundt månen, tatt av månelanderen. (Foto: NASA)

Månefarernes glemte skriblerier

Historiske astronaut-notater avdekket under 3d-skanning av Apollo 11-kapselen.

Apollo 11-ferden står som en av menneskehetens største bragder, og det er på grunn av dette oppdraget at vi kan skryte av at «mennesker har landet på månen».

Kapselen som brakte Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins til månen og tilbake er utstilt på National Air and Space-museet i Washington.

Nå har det dukket opp noen glemte skriblerier på innsiden av denne kapselen, etter at Smithsonian har satt i gang med 3d-skanning av det historiske romfartøyet.

Astronautene har notert rundt et av navigasjonsverktøyene i kapselen. (Foto: Smithsonian Institute)

Kommandofartøyet

Neil Armstrong og Buzz Aldrin brukte landingsfartøyet Eagle til å lande på månen, mens selve romfartøyet med Michael Collins som pilot i kommandokapselen gikk i bane rundt månen.

Da astronautene skulle tilbake til jorda, var det kapselen som brakte dem trygt ned. Resten av romfartøyet ble dumpet. Kapselen har et varmeskjold slik at fartøyet tålte den store påkjenningen på vei gjennom atmosfæren.

Smithsonian er USAs nasjonalmuseum, og de planlegger å lage en guidet VR-tur som viser innsiden av Apollo 11-kapselen. Da museet åpnet kapselen, oppdaget de at astronautene hadde skrevet og tegnet på veggene. Ingen hadde tenkt på dette siden kapselen landet.

Her kan du se hvordan VR-prosjektet til Smithsonian foreløpig ser ut.

Men hva har de skrevet?

Kalender og urinposer

For det meste ser det ut som om det er tall og utregninger som er skrevet med blyant på veggene.

Det er kanskje ikke så rart. Hvis det var noe veldig viktig som romfarerne måtte huske på, var det nok like greit å skrive det rett på veggen.

Dessverre er ikke bildene fra Smithsonian så høyoppløste, men forskning.no-redaksjonen tror vi har tydet et av notatene.  

"Launch day urine bags" er skrevet på skapet til høyre i bildet, tror vi. (Foto: Smithsonian Institute)

En av astronautene har skrevet «Launch day urine bags» på et oppbevaringsskap. Det høres lurt ut å huske på hvor de posene er, så de plutselig ikke begynte å flyte rundt i kapselen mens de var underveis.

Noen har også laget en kalender over dagene som gjenstår av turen. Apollo 11-ferden varte mellom 16. og 24. juli i 1969. Alle dagene er krysset over, unntatt den 24, selve landingsdagen. Det var kanskje litt for mye å gjøre da.

Her kan du tydelig se den lille kalenderen som har blitt tegnet på veggen, øverst i høyre hjørne. (Foto: Smithsonian Institute)

Hvem er ansvarlig for bæsjen?

En annen artig historie fra Apollo-programmet så dagens lys i fjor. Dette var snakk om en episode på Apollo 10-ferden, som skulle gå i bane rundt månen for å samle informasjon før den store Apollo 11-turen.

Astronautene oppdager at en bæsj flyter rundt i kapselen, men ingen vil vedkjenne seg ugjerningen.

Etter en liten stund dukker det opp en ny pose med avføring, og astronautene ender opp med å diskutere konsistens og mulig opphavsmann. Det er kanskje sånt som skjer når man ikke lager gode nok notater på skapene i skipet.

Hele transkripsjonen kan leses hos Vox.

Her er det flere notater fra Apollo 11-kapselen. Er det noen som kan se hva som har blitt skrevet? Del det i kommentarfeltet under. (Foto: Smithsonian Institute)

 

Powered by Labrador CMS