Reiser i drømmeland

Sju fakta om drømmer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjon: iStockphoto)

Magasin fra forskning.no

Denne artikkelen kan også leses i forskning.no-magasinet som sendes ut til videregående skoler.

Magasinet kan bestilles ved henvendelse til info@forskning.no

Les mer om magasinet

 

De fleste husker lite av drømmene

Føler du at alle andre drømmer mye, men at du selv ikke har stort å fortelle? De aller fleste husker lite av drømmene sine. Vi husker som regel bare det vi har drømt rett før vi våkner. - Det å glemme drømmene er kanskje det som er mest naturlig for oss, sier psykolog og forsker Roar Fosse, som har doktorgrad på drømmer.

REM-søvn er drømmesøvn

Søvn består av ulike faser. Man drømmer mest aktivt i løpet av den såkalte REM-søvnen, men man kan også drømme under andre faser av søvnen. REM står for Rapid Eye Movement og brukes om en fase i søvnen da øynene beveger seg.

Du drømmer mest langt på natt

Man drømmer mer jo lenger ut på natta man kommer, da kroppen er ute av den tyngste søvnen. Derfor er det større sjanse for å drømme mye jo lenger du sover - gjerne seks, sju eller åtte timer, sier Fosse. I tillegg kan man også drømme aktivt dersom man sover på dagtid.

Gode drømmer er vanlige

Vonde drømmer kan vekke oss midt på natta. Det kan være årsaken til at vi tror marerittene er flere enn de er. Blant de personene Fosse forsket på, viste det seg imidlertid at gode drømmer forekom like hyppig som vonde drømmer, og at glede var den vanligste følelsen.

Følelsene er viktigst

Før var psykologer ofte opptatt av hvilke symboler som fantes i drømmene og hvordan disse kunne tolkes. Nå mener mange at følelsene du opplever i drømmen kan være viktigere enn hva du drømmer. Skal man tolke drømmen er det derfor viktig å prøve å gjenskape følelsene man hadde, for eksempel om man kjente intenst ubehag eller glede.

Du har et eget drømmespråk

Dersom du arbeider med dine egne drømmer, kan det være at du gjenkjenner egne motiver som kommer tilbake i drøm etter drøm og at du kan finne ditt helt private drømmespråk, forteller psykolog og forfatter Paul Jan Brudal, som sammen med kona Lisbet F. Brudal har skrevet bok om drømmenes psykologi.

8 prosent av drømmer handler om sex

Vennskap og aggresjon er to typiske temaer i mange drømmer. Mange drømmer også om sex. I en kanadisk undersøkelse fra 2007 rapporterte en gruppe kvinner og menn hva de drømte om i en periode på to uker. 8,2 prosent av drømmene var sexdrømmer. Hos begge kjønn rapporterte nærmere halvparten om minst én slik drøm.

Powered by Labrador CMS