Intelligente ser viktige bevegelser raskt

Enkel test avslører sammenheng.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Test din evne til å filtrere ut store bevegelser fra små! (Video: University of Rochester)

Folk med høyere intelligenskvotient (IQ) klarer raskere å se små bevegelser enn større bevegelser.

Denne sammenhengen mellom sansing og intelligens er den klareste som hittil er oppdaget,  ifølge en nyhetsmelding fra University of Rochester i USA, der forsøkene er gjort.

Enkel test

Testen er enkel. Alle kan gjøre den med en video fra universitetet. Du får se korte glimt loddrette striper i et større eller mindre felt. Klarer du å se hvilken vei de går?

De aller fleste ser bevegelsen i det minste feltet raskest. Jo større feltet blir, desto lengre tid er nødvendig for å se hvilken vei stripene går.

Skille viktig fra uviktig

Det er ikke overraskende. I naturen er det viktig å skjelne små bevegelser fra de store i bakgrunnen. 

De store bevegelsene, som bølgende gress over savannan, er der hele tiden. De er ikke så viktige. De kan vi bruke lang tid på.

De små bevegelsene, byttedyret eller det listende rovdyret, trenger vi å se raskt. De kan bety forskjellen mellom mat eller sult, liv eller død.

Intelligente filtrerer bedre

Forskerne fant imidlertid ut noe overraskende. Svært intelligente mennesker oppfatter ikke bare de små bevegelsene raskere. De trenger også lengre tid for å skjelne de store bevegelsene.

Jo mer intelligent du er, desto større forskjell er det altså mellom tiden du trenger for å oppfatte små og store bevegelser.

Det er ikke bare hvor raskt du ser sånn i sin alminnelighet, som betyr noe. Det er hvor raskt du filtrerer ut viktige synsinntrykk fra uviktige som gir deg det livsviktige overblikket over omgivelsene.

Evnen til å filtrere vekk uvesentlige, store bevegelser og se de små byttedyrene eller det farlige rovdyret, kan ha blitt utviklet på savannen. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)
Evnen til å filtrere vekk uvesentlige, store bevegelser og se de små byttedyrene eller det farlige rovdyret, kan ha blitt utviklet på savannen. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Kan gi bedre IQ-tester

Forskerne mener at bevegelsesfiltreringen viser hvordan informasjon behandles i hjernen. Jo bedre hjernen er til å filtrere viktige sansedata fra de uviktige, desto bedre er den trolig også til å løse mer komplekse oppgaver med intelligens.

Disse nye resultatene kan vise noe av det fysiske grunnlaget i nervecellene for hvordan intelligens oppstår, ifølge forskerne.

De tror også at testen kan brukes til å måle IQ uten at resultatet blir påvirket av kulturelle forskjeller.

Skeptisk til IQ-test

Professor Ivar Reinholt Reinvang ved psykologisk institutt på Universitetet i Oslo er skeptisk til å bruke dette forsøket i IQ-tester.

- Dette er et typisk laboratorieforsøk, med nøyaktig kontroll over betingelsene. Hvis metoden skulle brukes mer generelt, ville det bli vanskelig å beholde denne kontollen, mener han.

Reinvang er også skeptisk til om metoden vil fungere i praksis når testpersonene kan ha alle forskjellige grader av synsnedsettelse.

Lenke og referanse:

Nyhetsmelding fra University of Rochester

Michael D. Melnick et.al: A Strong Interactive Link between Sensory Discriminations and Intelligence, Current Biology, 23. mai 2013, 10.1016/j.cub.2013.04.053

Powered by Labrador CMS