Gull lindrer smerte

Gull som settes inn i bløtvevet omkring hofteleddet hos hunder med dysplasi, kan gi smertelindring og mindre halthet i flere år etterpå.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Leddsmerter hos mennesker og dyr kan skyldes både skader, slitasje og misdannelser.

Hofteleddsdysplasi hos hund er en defekt som oppstår under veksten fra valp til voksen hund, og som fører til varierende grad av smerter og funksjonssvikt når hundene blir eldre.

Hundeeierne opplever som oftest hundens smerte ved at den vegrer seg for å hoppe, at den blir hengende etter på lengre turer, eller at den er stiv og støl når den reiser seg etter hvile. Noen hunder halter også etter lengre turer.

Akupunktur

Tidlig på 1970-tallet fortalte en amerikansk veterinær og akupunktør om smertelindring ved implantasjon av små biter rent gull i akupunkturpunkter rundt smertefulle ledd hos hunder.

Teorien bak behandlingen var at gullbiter implantert i akupunkturpunkter skulle gi kronisk stimulering av punktene.

Metoden har blitt brukt både på hunder og mennesker i USA og i Europa, selv om det ikke har eksistert noen vitenskapelig dokumentasjon på en smertelindrende effekt av gull-implantater.

Ved bruk av hund som modelldyr, ville Gry Tove Jæger undersøke om biter av metallisk gull implantert omkring smertefulle ledd kunne redusere smerten og bedre funksjonen hos pasienten.

Hunder som modelldyr

Familiehunder med smerte og funksjonssvikt på grunn av hofteleddsdysplasi ble valgt som modelldyr. Hundene ble tilfeldig fordelt i to grupper. Halvparten av hundene fikk gull satt inn, mens den andre halvparten var kontroller.

Verken eier eller veterinær som vurderte effekten av gullbehandlingen, visste hvilken gruppe den enkelte hunden tilhørte. Studien skulle svare på om gullimplantasjon hadde effekt eller ikke, og en eventuell akupunktureffekt ble ikke vurdert.

Etter seks måneder ble effekten av behandlingen vurdert. Det ble da avslørt en statistisk sikker forskjell på gruppene.

Gry Tove Jæger

- Hundene med innsatt gull hadde mindre smerte og funksjonssvikt sammenlignet med hundene i gruppen som ikke hadde fått gull, sier Jæger.

Som forventet hadde hundene i kontrollgruppen også blitt bedre, men virkningen var større i gruppen som hadde fått gull. Hundene ble fulgt i ytterligere 1,5 år.

- Etter to år hadde 80 prosent av hundene fremdeles positiv effekt av behandlingen, sier Jæger og legger til:

- Hofteleddsdysplasien var ikke blitt noe bedre og mange hunder hadde faktisk økt forkalkning rundt de dårlige hofteleddene, men de levde bedre etter gullbehandlingen. Rundt de innsatte gullbitene ble det påvist mange betennelses-celler.

- Dette kan muligens bidra til å forklare den smertelindrende effekten av metallisk gull, sier Jæger.

Bakgrunn:

Cand.med.vet Gry Tove Jæger disputerte 29. mai 2009 for graden philosophiae doctor ved Norges veterinærhøgskole med avhandlingen ”The effect of gold bead implantation in a dog model with chronic joint arthritis – a method of pain control.”

Powered by Labrador CMS