Hovedanbefalingen for å minimerer kreftrisiko globalt er å holde kroppsvekten på et sunt nivå. Å unngå sukkerholdig drikke og usunn ferdigmat er noen av de mest sentrale rådene som gis. (Foto: Kirsty Wigglesworth, AP, NTB scanpix)
Hovedanbefalingen for å minimerer kreftrisiko globalt er å holde kroppsvekten på et sunt nivå. Å unngå sukkerholdig drikke og usunn ferdigmat er noen av de mest sentrale rådene som gis. (Foto: Kirsty Wigglesworth, AP, NTB scanpix)

Overvekt tungtveiende årsak til kreft i hele verden

Fedme og overvekt øker globalt, også i Norge, og viser seg å være en større årsak til kreft enn man tidligere har trodd, viser en ny internasjonal rapport.

Torsdag ble den tredje sammenfatningen av internasjonal forskning på kosthold, ernæring, fysisk aktivitet og kreft lagt fram i London av World Cancer Research Fund (WCRF). Det er ti år siden sist og den største nyheten i rapporten er at hele tolv ulike kreftformer nå knyttes til overvekt, fem flere enn forrige gang.

– Det er bekymringsfullt, særlig ettersom vi lever i en verden der overvekt mange steder er et økende problem, sier forsker Paula Berstad i Kreftregisteret til NTB.

Hele livet

En av tre i Norge får kreft, ifølge Inger Thune ved Kreftsenteret ved Oslo universitetssykehus, som har sittet i den internasjonale gruppen som har arbeidet med rapporten.

– Rapporten er basert på studier som inkluderer 17 kreftformer. 51 millioner mennesker har vært involvert i studiene, og 3,5 millioner av dem har fått en kreftdiagnose, sier Thune til Dagens Medisin.

Et av poengene som er med i rapporten, er at når det gjelder kosthold og ernæring, er det helhet og livsløp som har betydning, ikke en enkeltingrediens eller kort periode.

– Forskningen viser at det er usannsynlig at spesiell mat eller næringsstoffer er viktige enkeltfaktorer når det gjelder å beskytte mot eller forårsake kreft. Men forskjellige typer dietter og fysisk aktivitet gjennom livet kan gjøre deg mer eller mindre mottakelig for kreft, sier doktor Giota Mitrou i WCRF i en pressemelding.

Anbefalinger

Paula Berstad i Kreftregisteret har selv gjennomført en studie som påviste at positive, varige kostholdsendringerpåvirker risikoen for enkelte krefttyper. På 1970-tallet fikk norske menn i 40-åra effektive kostholdsråd for å ikke dø av hjerte- og karsykdom. Livsstilsendringene viser seg å ha påvirket kreftrisiko også.

– Det absolutt mest effektive tiltaket mot kreft, i Norge og i andre land, er å forebygge og bekjempe overvekt. Det er så enkelt og så utfordrende på en gang. I Norge kan man si at det ikke er så komplisert, fordi de fleste har tilgang til og råd til et sunt kosthold og rent drikkevann i springen. Men i flere deler av verden er det ikke like lett å gjøre det sunne alternativet tilgjengelig, sier Berstad.

På bakgrunn av rapporten har WCRF laget ti anbefalinger for å minimere kreftrisiko. Den første er å holde en sunn kroppsvekt, den andre er å være fysisk aktiv.

Kreftforeningen oppfordrer i en pressemelding norske helsemyndigheter til å bruke den ferske rapporten som grunnlag for å ta aktive grep for å bekjempe problemet, blant annet ved å beskytte barn mot markedsføring av usunne matvarer.

Deretter anbefales høyt inntak av frukt, grønt, fullkorn og fiber, mens bearbeidet rødt kjøtt, alkohol og kosttilskudd bør reduseres.

Her kan du høre Spør en forsker-podcasten vår om hvorfro det er så vanskelig å gå ned i vekt: 

Har du lyst til å få nye episoder av podcasten rett på mobiltelefonen?

Med en Android-telefon kan du søke etter «Spør en forsker» i den podcast-appen du liker best.

Bruker du en iPhone, kan du abonnere i Apple Podcasts ved å trykke på denne lenken.

Powered by Labrador CMS