En notis fra Nasjonalt senter for e-helseforskning - les mer.

Artur Serrano er koordinator og forsker i prosjektet. Han er professor ved NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og ved Nasjonalt senter for e-helseforskning. (Foto: Jarl-Stian Olsen)

Lager et sanse-rom for personer med demens

Forskere ved Nasjonalt senter for e-helseforskning lager et helt spesielt rom som er tilpasset personer med demens.

Rommet skal ha en rolig atmosfære hvor personen får tilpassede sansestimuli, som kan være alt fra musikk, video, bilder og lukt. Prosjektet heter SENSE-GARDEN.

Forskerne håper rommet kan stimulere sansene til de berørte, slik at de kan koble seg til virkeligheten.

– Vi utvikler en løsning der vi undersøker følelsene til folk. Mye av forskningen på demens er veldig fokusert på minner. Men vi tror at det ikke bare er minner som definerer mennesker, det er også følelser, sier Artur Serrano, prosjektkoordinator og forsker i SENSE-GARDEN.

– SENSE-GARDEN er et rom som viser fortiden til den som har demens. Rommet «gjenkjenner» personen og tilpasser seg erfaringene til vedkommende ved å vise bilder, filmer og spille musikk som er fylt med mening for personen. De kan komme dit med sin familie og dele erfaringene de hadde før, og kommunisere. SENSE-GARDEN kan gi et nytt liv til de med demens, men også til deres familie og omsorgspersoner, sier Serrano.

Rommet skal være klart til bruk i løpet av 2019.

Her kan du se en video om prosjektet:

Les mer om prosjektet på nettsidene til Nasjonalt senter for e-helseforskning.

Powered by Labrador CMS