Tung musikk + raffinerte logoer = ny forskning

Er det en sammenheng mellom tung musikk og nesten uleselige logoer? Nå skal metallband få analysert logoene sine.

Darkthrone er et eksempel på at lyd og logo henger sammen, ifølge forskerne.
Borknagars logo, hvor Tors hammer er tatt med, er et godt eksempel på hvordan de fleste metallogoene ser ut.

Fakta

Utstillingen med metallogoene åpner 15. januar 2015 ved Mediemuseet, som ligger ved Brandts Klædefabrik i Odense.

Metallmusikere forbindes kanskje ikke umiddelbart med forskere. Men i et nytt forskningsprosjekt forenes de to gruppene.

Sammenheng med musikken?

Forskerne skal frem til januar analysere en rekke logoer for å se om det er en sammenheng mellom musikken og det visuelle uttrykket.

Denne logoen har logokunstneren Christophe Szpajdel laget til bandet Emperor. Her er symmetrien veldig tydelig.

– Det ligger mye mer under overflaten her. Noen mener at musikken er skitten og primitiv, men alle kan se at logoene er raffinerte, sier Vitus Vestergaard, som er adjunkt ved institutt for kulturvitenskap ved Syddansk Universitet.

Forskningsprosjektet avsluttes med en utstilling med de forskjellige bandlogoene.

Du kan følge forskningsprosjektet her.

En klar stil

Den belgiske logokunstneren Christophe Szpajdel har laget omkring 8000 logoer til metallband. Han har vært med på å levere de første logoene, de som preget sjangeren.

Keep of Kalessin fra Trondheim stilte i Melodi Grand Prix og fikk vist seg frem langt utenfor kjernepublikummet.

– Metallogoer har en klar stil, og de blir brukt på en bestemt måte. En av de tingene vi vil undersøke, er band-identiteten. Man er ikke et virkelig metallband før man har en logo, og det er stor forskjell på black metal, death metal, doom metal og thrash metal, sier Vestergaard.

Noen bandnavn, som Nocturnal Degrade, er vanskelige å gjøre 100 prosent symmetriske, men her har Christophe Szpajdel klart å skape en symmetrisk harmoni i logoen.

Logoene har en rekke fellestrekk:

  • De består som regel av bandnavnet med hvit skrift på svart bakgrunn eller svart skrift på hvit bakgrunn.
  • De har en symmetri, slik at logoen er nesten lik på begge sider.
  • De er typisk tungt ornamentert. Noen ganger danner ornamenteringen symboler eller ikoner.
  • Mange er basert på en gotisk skrifttype, men noen ganger må man endre det litt for å få det symmetrisk.

Skal være foruroligende

– Med en logo viser du at du driver med goth metal, black metal eller death metal. Det handler om identitet og selvforståelse, sier Christian Mosbæk Johannessen, som er adjunkt ved institutt for språk og kommunikasjon ved Syddansk Universitet.

Han deltar i prosjektet sammen med en rekke andre forskere.

Norske Mayhem har en historie som spenner fra drap til spellemannspris, og fans over hele verden.

– Logoer for forbruksvarer skal fortelle en historie som skaper en positiv stemning. Metallogoene spiller derimot på uhygge og skrekk, sier han.

Johannessen forklarer at et metallband fokuserer mer på troverdighet og kunstnerisk integritet enn på markedsføring når det får laget logoen.

Frekvens

Carpathian Forest er et norsk eksempel på metallband med raffinerte logoer.

Forskningsprosjektet skal blant annet ta for seg sammenheng mellom frekvensen i lyden og logoen. Ifølge Vitus Vestergaard er black metal-bandet Darkthrone et eksempel på at lyd og logo henger sammen. Lyden er nemlig veldig høyfrekvent, rask og spiss.

De forskjellige metallsjangrene

  • Klassisk heavy metal: En sjanger som ble utviklet på slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 19170-tallet. Sjangeren er karakterisert av tunge gitarriff, kraftig forvrengning og raske gitarsoloer. Eksempler: Black Sabbath, Judas Priest og Motörhead.
  • Death metal: En undersjanger til heavy metal som oftest bruker to stortrommer eller en dobbeltpedal på én tromme, growl-vokaler (en sangteknikk), og har et tekstunivers preget av vold, død og ødeleggelse. Eksempler: Obituary og Morbid Angel.
  • Black metal: Finnes primært i Norge, Sverige og Finland. Bruker også growling og skrikende vokaler, kombinert med rask og kald lyd. Musikerne bruker ofte liksminke i svart og hvitt, som skal fremheve bandets uttrykk preget av ondskap og umenneskelighet. Eksempler: Darkthrone, Dimmu Borgir og Emperor.
  • Thrash metal: En undersjanger av heavy metal, typisk raskere og mer aggressiv. Ordet «thrash» betyr «bank», og skal indikere den særpregede lyden. Eksempler: Metallica, Slayer og Anthrax.
  • Doom metal: En undersjanger som er kraftig inspirert av Black Sabbaths tidlige verk. Lyden er ofte tykk og dyp, og tempoet er generelt langsomt. Stemningen og sangtekstene fokuserer ofte på sorg, ulykke og undergang. Eksempler: Saint Vitus, Solitude Aeturnus og My Dying Bride.

 

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS