Slutt på genomsalget

Celera, firmaet som i 2000 knivet mot og kom likt med det internasjonale Hugo-prosjektet i arbeidet med å sekvensere det menneskelige genom, har nå gitt opp sine forsøk på å gjøre profitt på å selge genetisk informasjon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Celera ble oppretter i 1998 avforskeren og forretningsmannen Craig Venter. Han mente Hugo-prosjektet gikk for langsomt fram, og hevdet frimodig at han skulle klare å kartlegge det menneskelige genom innen 2002.

Kommersiell bruk?

"Celeras versjon av det menneskelige genom ble publisert i Science i februar 2001."

Venters idé var å utnytte genomet kommersielt. Initiativet satte uansett fart i det ikke-kommersielle HUGO, og de to konkurrentene passerte pent og høflig målstreken sammen, i juni 2000.

Men ettersom HUGO genom var fritt tilgjengelig for offentligheten, innså Celera snart at det ikke var så mye penger i genomikk, og i 2002 forlot Venter selskapet, på jakt etter grønnere enger andre steder.

Siste del av Celeras genomavdeling stenges i juni. Da vil Celeras versjon av det menneskelige genom gjøres tilgjengelig for oss alle, sammen med de sekvenseringene firmaet har gjort av genomet til mus og rotte.

Verdifull kunnskap

Det menneskelige genom er stort sett tilgjengelig allerede, gjennom HUGOs sekvensering, men mus- og rottegenomet vil være en verdifull gave til allmennheten, sier kommentatorer til tidsskriftet Nature.

Celerea vil fortsete å eksistere som farmasøytisk selskap, og basere deler av sin aktivitet på viktig genetisk informasjon det har sikret seg gjennom den såkalte, og nå avsluttede Genomkrigen.

Powered by Labrador CMS