Hvorfor blir fingre rynkete av vann?

SPØR EN FORSKER: Fingre som har vært lenge i vann, kommer lett til å ligne deformerte, lyserøde rosiner. Hva er det egentlig som skjer?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tar man oppvasken for hånd kan man oppleve at fingrene får rynker av vannet. (Foto: Bruce (Flickr))

Oppvask, lange bad og svømmeturer.

Alle har nok prøvd å ha fingrene i vann så lenge at de blir helt rynkete etter man har tatt dem opp.

Men hva skjer egentlig?

– Datteren min stilte meg det utmerkede spørsmålet hvorfor fingertuppene blir «rynkete» når man har hatt dem i vann en stund, skriver leser Claus Baggersgaard.

Selv undrer han seg over hvorfor det bare er fingrene som blir påvirket.

For å komme under huden på spørsmålet, tok vi det med til Lone Hansen, som er sykepleier ved Dermatologisk Afdeling på Roskilde Sygehus i Danmark, hvor man har stor spesialkunnskap om huden.

Huden fungerer som en svamp

– Det er ganske enkelt væskeopphopning i vevet. Vannet trenger inn og hoper seg opp i det ytre hudlaget. Grunnen til at det ser rynkete ut, er at hudens overflate består av bakker og daler. Det ser man ikke normalt, men når de suger til seg vann, kan man se det lettere, forklarer Hansen.

Rynkene går altså ikke innover, men derimot utover. Greit, det svarer på første spørsmål.

Men hvorfor skjer det bare på fingrene?

– Huden på hender og føtter er tykkere fordi vi sliter mer på det området. Huden der er også mer rillete enn på resten av kroppen.

– Resten av huden vil også bli rynkete hvis den er svært lang tid i vann, men det er ikke noe man normalt vil oppleve. Det kan man for eksempel se på lik som har ligget i vannet – de svulmer opp, forklarer Hansen.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no.

Powered by Labrador CMS