Kriminelle kvinner er smartest

Når menn og kvinner begår et lovbrudd sammen, er det kvinnene som har størst sjanse til å lykkes.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Kvinnen er den smarteste i et kriminelt partnerskap med en mann. Det er menn som har høyest sjanse for å mislykkes og fengsles etter et lovbrudd, sier Eva Gavrilova.

Hun er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Torino og gjesteforsker ved Institutt for foretaksøkonomi ved NHH.

Hun sier at kvinnen er ikke er positivt matchet med sin kriminelle medsammensvorne. Hun har ikke fått en partner på samme nivå som henne.

Det er samme mekanismer som gjør seg gjeldende når kvinner og menn dater, mener Gavrilova.

Partners in crime 

Utgangspunktet hennes for å studere kriminelle partnerskap mellom kvinner og menn er forskjellsbehandling av kvinner på andre arenaer, for eksempel arbeidsmarkedet.

For å finne ut om lønnsforskjeller mellom kvinner og menn skyldes diskriminering, tar forskeren et radikalt, nytt grep.

Gavrilova bruker amerikanske, oppdaterte kriminaldata, som gir detaljert informasjon om alle typer lovbrudd og om hvem som blir arrestert for ugjerningene og hva de blir siktet for. Her finner hun lovbrudd som er begått av kvinner og menn i fellesskap.

Samfunnsområder uten regulering

– Du ønsker å finne ut om forskjellsbehandling av kvinner skyldes diskriminering. Hvorfor velger du å bruke kriminaldata?

– Dersom det er diskriminering som ligger bak lønnsforskjeller eller annen type forskjellsbehandling av kvinner, vil vi kunne forvente å finne diskriminering på samfunnsområder som ikke er regulert, slik tilfellet er med kriminalitetsmarkedet.

I arbeidsmarkedet kan ikke forskerne observere alt perfekt. Informasjonen blir forstyrret av faktorer som ikke kan observeres eller kontrolleres.

– Vi kan bruke administrative data om arbeidsgiver og arbeidsgiver, men det gir likevel ikke et fullgodt bilde av hva som er årsakene at kvinner generelt har lavere inntekt enn menn, sier Gavrilova.

Begge parter like

Datamaterialet er publisert av FBI og gir detaljerte hendelsesdata. Når noen har ranet en butikk, må eieren rapportere hendelsen og oppgi verdien på det som har gått tapt.

Gavrilova har sett på eiendomskriminalitet som ran, innbrudd og tyveri.

Disse dataene er koblet til pågripelser, så hun ser hvem av lovbryterne som blir arrestert for forholdet, og hva de blir siktet for.

Kvinner unnslipper mye oftere

Funnene er tydelige, hevder gjesteforskeren ved NHH. Menn i et kriminelt partnerskap med en kvinne har mye større risiko for å bli pågrepet og siktet. Kvinner unnslipper mye oftere enn mennene.

Interessant nok, mener Gavrilova, er det motsatte er tilfelle når kvinner begår lovbrudd på egen hånd. Da har en hvit kvinne dårligere sjanse for å lykkes. Men når de slår seg sammen med menn, er kvinner alltid mest suksessfulle.

– Hvorfor det?

– Diskriminering. Når kvinner velger en partner, undervurderer de seg selv eller overvurderer sine mannlige partnere. Mannen tror han løper en forhøyet risiko når han velger en kvinne som medsammensvoren. Derfor vil han velge meget smart. Kvinnen han velger er smartere enn ham.

Robuste funn

– Kvinner antar at de blir positivt matchet, men det er fordi vi tar det for gitt at det å finne seg en partner er rasjonelt betinget, sier Gavrilova.

Hun understreker at mannen ikke utfører den mest risikable delen av lovbruddet. Dette har hun testet. Partnerne utfører samme lovbrudd og får samme siktelse, dersom begge blir tatt.

– Funnene er robuste. Kvinner blir diskriminert.

De samme mekanismene finner sted på ekteskapsmarkedet, mener Gavrilova, der kvinner velger menn som er mindre smarte enn dem.

Powered by Labrador CMS