Nytt afghansk kulturminne trues

Ni år etter at to enorme Buddha-statuer ble sprengt av Taliban står et gammelt buddhistisk kloster i fare – denne gangen på grunn av økonomisk utnyttelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Foto: UNESCO/A. Lezine/Wikimedia Commons

Klosteret Mes Aynak ligger 40 km sør for Kabul, og har eksistert siden det andre århundret f.Kr.

Franske og afghanske arkeologer mener klosteret var et viktig knutepunkt for utbredelsen av buddhismen i Sentral-Asia og Kina helt frem til 600-tallet e.Kr.

Nå ønsker det kinesiske gruveselskap China Metallurgical Group Corp å starte en kobbermine i fjellet under klosteret. Og for å nå forekomstene skal de sprenge bort ruinene.

Prosjektet er godkjent av de afghanske myndighetene, men utsatt på grunn av protester fra afghanske og franske arkeologer som jobber i området.

Økonomiske eller kulturelle verdier

Mes Aynak ligger på 2400 meters høyde, er rundt 4500 m2 stort og inneholder fortsatt en mengde statuer og andre gjenstander - på tross av plyndring og av at området tidligere ble brukt som en treningsleir for al-Qaida.

Blant funnene det fransk-afghanske arkeologteamet har gjort er en fem meter lang liggende Buddha i leire, og flere mindre stein- og trestatuer.

For de afghanske myndighetene er saken blitt et spørsmål om veie økonomiske interesserer mot kulturhistoriske verdier.

Amerikanske myndigheter anslår at det ligger mineraler til en verdi av minst tusen milliarder dollar under bakken bare i det østlige Afghanistan. Kobberforekomsten under Mes Aynak kan være verdens neste største, mener noen geologer.

Da konsesjonen for gruva ble gitt, uttalte Ibrahim Adel, den afghanske ministeren med ansvar for gruvedrift, at prosjektet vil gi betydelige inntekter til den afghanske regjeringen og flere tusen nye arbeidsplasser.

Tiden renner ut

Arkeologen Philippe Marquis leder den franske delen av prosjektet, og sammenligner gruveplanene med sprengingen av de 1500 år gamle buddhastatuene i Bamiyandalen i 2001.

– Det er bare president Hamid Karzai som kan stoppe dette, sier han til Science.

Nader Rassouli, leder for Afghanistans nasjonale arkeologiske institutt i Kabul, håper nå å få i gang et stormøte for å skape støtte for bevaringen av området.

– Men tiden renner ut, og med mindre vi finner en annen løsning kommer hele området til å være ødelagt om noen måneder, sier han til Science.

Kilde:

Science: Copper Mine Threatens Ancient Monastery in Afghanistan, 30.7.2010. Summary

Powered by Labrador CMS