Den kinesiske romstasjonen Tiangong Space station sett fra sonden under oppdraget Shenzhou 16 i november 2023.
Den kinesiske romstasjonen Tiangong Space station sett fra sonden under oppdraget Shenzhou 16 i november 2023.

Slik ser den kinesiske romstasjonen ut nå 

Se video fra en ny vareleveranse til den kinesiske romstasjonen Tiangong.

I flere år har den kinesiske romstasjonen Tiangong vært under konstruksjon. Kina har aldri vært partner i den internasjonale romstasjonen (ISS), som har gått i bane rundt jorda siden 1998. 

Den er et samarbeid mellom romfartsorganisasjoner fra mange forskjellige land, blant andre NASA (USA), ESA (Europa) og JAXA (Japan). 

Men den kinesiske romstasjonen er sendt opp og bygget på eget inititativ fra Kina. Den er betydelig mindre massiv enn den internasjonale romstasjonen, og er estimert til å veie rundt 100.000 kilo, ifølge nasaspaceflight.com.

ISS veier rundt 450.000 kilo, og syv mennesker kan være om bord samtidig, ifølge NASA. 

På Tiangong er det nå tre taikonauter, som de kinesiske astronautene kalles, ifølge Oxford-ordboka. Det kommer fra ordet taikong, som betyr verdensrommet eller kosmos. 

Taikonautene har en snittalder på 38 år og skal være det yngste mannskapet Kina noen gang har sendt opp i rommet, ifølge CNN.

Det nåværende mannskapet på romstasjonen, Tang Hongbo, Tang Shengjie og Jiang Xinlin på en seremoni før oppskytningen. Bildet er fra oktober, 2023.
Det nåværende mannskapet på romstasjonen, Tang Hongbo, Tang Shengjie og Jiang Xinlin på en seremoni før oppskytningen. Bildet er fra oktober, 2023.

De ble sendt opp i november 2023 og skal være på romstasjonen i seks måneder. 

Nylig fikk de en vareleveranse fra jorden, og den kinesiske romfartsorganisasjonen for bemannede oppdrag har sluppet en video der du kan se astronautene ta imot forsyningene.

Leveransen skal ha inneholdt mat, reservedeler og gaver til astronautene i forbindelse med den kinesiske nyttårsfeiringen 10. februar, ifølge Space.com. 

Da går vi inn i det kineserne kaller dragens år og da er gaver viktige, ifølge denne gaveguiden publisert i Forbes.

I videoen under kan du altså få et blikk inn i den kinesiske romstasjonen. Levereansen skal ha veid rundt 5.600 kilo og besto av 250 pakker, ifølge Space.com. 

Flere moduler

Den kinesiske romstasjonen er satt sammen av tre moduler som har blitt skutt opp og satt sammen i flere omganger siden 2021, men det er planer om å utvide romstasjonen så det er plass til flere astronauter, ifølge CNN.

Denne romstasjonen har sannsynligvis et langt liv foran seg, samtidig som det kanskje går mot slutten for den aldrende ISS. 

Det er fortsatt ikke helt avklart når den internasjonale romstasjonen skal legges ned, men NASA har undersøkt muligheten for å pensjonere romstasjonen i 2031. Dette skal skje ved at romstasjonen styres ned i atmosfæren og brenner opp på kontrollert vis, ifølge NASA.

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS