Er dataene dine sikre i skyene?
Bedrifter, utdanningsinstitusjoner og private bruker sky-tjenester, hvor viktig informasjon legges ut på internett. Men fremmede kan også få tak i dataene.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Google, Amazon, Skydrive og Dropbox tilbyr oss et alternativ til våre lokale harddisker – en plass i skyen. Disse serverne står ofte i USA, og er derfor ikke underlagt europeisk personvernlovgivning.
Ved å bruke disse tjenestene kan vi slippe å bruke penger på dyre datamaskiner, og vi er sikrere om utstyret bryter sammen.
Problemer i sikte
Vi kan også benytte regnekraften fra de mange datamaskinene som er knyttet til skyen, og av dataene som finnes der – det man kaller Big Data.
Det kan for eksempel brukes til å identifisere trender, forebygge sykdommer, sammenligne statistikk fra hele verden og mye mer. Facebook og Google har de største databasene.
Big Data er spådd en stor framtid med mange nye jobber innenfor forskning og markedsføring.
Men det er problemer i vente. Problemer om eierskap til både data og resultater.
– Den største oppgaven for bedrifter i dag er å sørge for at ansvaret for egne data flyttes inn i organisasjonen. Det er ikke bra å være avhengig av andre lands politikk, selv om man vil ha fordelen av å ha data ute i skyen, forteller Ivan Bjerre Damgård, professor ved Institut for Datalogi ved Aarhus universitet i Danmark.
Det virtuelle rommet er fylt med spioner
Et annet problem er faren for spionasje. Det kan gå utover firmaer som har sensitive forretningshemmeligheter – og et enkelt regnskap kan være nyttig kunnskap i feil hender.
I Sverige har ansatte i statsforvaltningen ikke lenger lov til å bruke Google-apps som Gmail og Google Docs: Det er ikke sikkert nok.
En tidligere Chief Privacy Officer fra Microsoft, Caspar Bowden, har flere ganger advart mot at den krypteringen Microsoft tilbyr, er helt utilstrekkelig. Han har også antydet et samarbeid mellom Microsoft og CIA.
Privatlivet går fløyten
Det finnes enkelte europeiske sky-tjenester, men det er amerikanske firmaer som dominerer. Og de trenger ikke å gi europeere samme personvern som deres egne borgere har.
Dette ble også tydelig gjennom de nye avsløringene av overvåkingsprogram PRISM, som viste at CIA og NSA har innsyn i dataene til blant annet Google, Facebook, Amazon og Microsoft.
Sikrer nye bruksmåter
– Avsløringen av det NSA gjør, kom ikke som noen overraskelse. Det har vært en kjent sak at etterretningstjenester bruker store ressurser på å utvikle metoder til å filtrere data, sier Ivan Bjerre Damgård.
Han er i gang med å forske på ny, sikre måter å bruke sky-tjenester.
– Hvis du krypterer dataene dine med en nøkkel før du legger dem ut i skyen, er det bare deg som har tilgang. Det nye er at vi utvikler en metode hvor man bruke regnekapasiteten i skyen uten å måtte «låse opp» dataene, forteller Damgård.
– Systemet vårt gjør det litt langsommere, men sikkerheten er høy. Vi kan allerede utføre en del beregninger, men gi oss et par år, så vil vi se større resultater, sier han.
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.
SE OGSÅ
-
Lag din egen nettsky
-
Slik får du flere følgere på Twitter
-
Internett holder oss fanget i fortiden
-
Du er det svakeste leddet i it-sikkerheten
-
Snart kan Facebook bli stilt ansvarlig
-
Tiltrekker skarpe hoder
-
Gamere løste virusgåte
-
Mobiliserer de overbeviste på Facebook
-
– Sosiale medier ødelegger språket
-
– Du kan ikke selge borgerrettighetene dine
-
Slik skal søkemotorene reddes
-
Vi gir for mye info om oss selv på nett