Høyt kolesterol? Bli gorilla!

En ny kanadisk undersøkelse tyder på at det å spise som en ape kan senke kolesterolet ditt like mye som medikamenter som Iovastatin. Men alle er ikke like overbevist.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyt kolesterol øker risikoen for å pådra seg hjerte- og karsykdommer. Nå har noen kanadiske forskere funnet ut at hvis man spiser mat som ligner på den som spises av menneskets mer hårete og langarmede slektninger, kan man senke dette kolesterolet like godt som ved å bruke medisiner.

David Jenkins, som ledet undersøkelsen, er biolog ved Universitetet i Toronto. Han sier han tror mennesker er godt tilpasset en apediett. Vi er jo tross alt i temmelig nær slekt med apene.

Apefôr for folk

Det er ikke snakk om å bokstavelig talt begynne å spise akkurat det aper spiser. Mange av de plantene for eksempel gorillaer spiser er tross alt giftige for mennesker. Og det spørs om du vil klare å fordøye blader og skudd på samme måten som en ape. Men en mer menneskevennlig variant av apekosten har kanskje noe for seg.

Apekost tilpasset oss hårløse utgaver av arten vil bestå av fett fra planteoljer, protein fra soya og nøtter og massive menger fiber fra havregryn, bygg og aubergine. En typisk “apemiddag” etter kanadisk merke var bakt tofu (bønnekvark) med ratatouille laget av aubergine, løk og paprika, med bygg og grønnsaker som tilbehør.

Det er ikke noe nytt i at det er sunt for kolesterolet å spise grønnsaker, eller at grøntfôr i det hele tatt er ganske sunt. Det som derimot er oppsiktsvekkende er hvor effektivt dette kostholdet faktisk er mot kolesterol.

Overraskende undersøkelse

Jenkins og hans forskere satt 46 mennesker på henholdvis apediett, en vanlig kolesterolvennlig diett med lite fett, og et vanlig kosthold pluss medikamentet Iovastatin.

Etter fire uker ble de tre gruppene sammenlignet. Det viste det seg at LDL-kolesterolet (det “dårlige” kolesterolet) for dem som var satt på den vanlige, fettløse kolesteroldietten falt med åtte prosent, og dem som hadde fått Iovastatin falt med 31 prosent. Hos dem som hadde fått apemat, derimot, falt kolesterolet med hele 29 prosent. Altså like mye som hos dem som hadde fått medikamenter.

- Selv om mange medikamenter er ekstremt trygge, så er det alltid en fare for reaksjoner på preparatet, sier David Jenkins.

Iovastin regnes for å være ganske så trygt, men medikamentet kan, i noen sjeldne tilfeller, forårsake problemer med leveren eller muskelenzymer. Jenkins mener mange pasienter får medikamenter før de får en sjanse til å prøve om en omlegging av kostholdet kan hjelpe.

Skepsis

Ikke alle er like imponerte over resultatene. British Heart Foundation (BHF) sier det finnes “rikelig med belegg for at medikamenter er mer effektive enn kosthold når det gjelder å senke kolesterolnivåer”.

BHF påpeker også at dette bare er snakk om en enkelt og tidsbegrenset undersøkelse, og er også betenkt over at undersøkelsen ble støttet av flere matprodusenter - noe som kan ha vært med på å påvirke resultatene.

Men selv om apedietten ikke nødvendigvis er selve løsningen, er nok det å spise mer grønnsaker og nøtter en del av løsningen. Og som selv skeptikerne sier det, må medikamenter alltid gå hånd i hånd med et gunstig kosthold.

Kilde: Journal of the American Medical Association: (vol 290, p 502)

Powered by Labrador CMS