Middagsbukta ved Brønnøya utenfor Asker er et av områdene hvor det tidligere har blusset opp omfang av kjøttetende bakterier.

Hetebølge under vann kan gi oppblomstring av kjøttetende bakterier

Nå advarer forskere om at bakterienivået kan bli høyere fordi temperaturen i vannet stiger.

Havtemperaturen lå 3–4 grader høyere enn normalt utenfor kysten av Sør-Norge i mai. Det kan gi flere bakterier i sjøen, ifølge klimaforsker.

Vanligvis ligger temperaturen på under 10 grader i havoverflaten, men i mai i år har den ligget høyere, ifølge TV 2.

Infeksjon kan føre til amputasjoner

Klimaforskere ved Bjerknessenteret i Bergen varsler om flere konsekvenser ved marin hetebølge.

– Man har tidligere sett at vibriobakterier, som fins naturlig i havet, har økt i omfang ved høyere temperaturer. Disse er kjøttetende og kan i verste fall føre til amputasjoner hvis de infiserer åpne sår, sier klimaforsker Helene Langehaug.

Bjerknessenteret jobber med å lage et system som kan varsle om hetebølger. Det er viktig informasjon for fiskerinæringen og blåskjelldyrkere.

Marine hetebølger blir vanligere

– Temperaturer i havet kan påvirke forflytning av fisk og kollaps i tareskoger. Det har vi sett eksempler på ved andre marine hetebølger, sier Langehaug.

Marine hetebølger er blitt vanligere og mer intense de siste årene, ifølge forskerne. Kriteriet for å kalle det en hetebølge, er at temperaturen er høyere enn 90 prosent av gjennomsnittet de siste 30 årene. Perioden må også vare mer enn fem dager. Hetebølgene kan vare fra noen få dager til flere måneder.

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS