Høyden har ingen betydning i seg selv for energibruken på turen, forklarer forsker. Det er vekten det kommer an på. (Illustrasjonsfoto: Microstock)
Høyden har ingen betydning i seg selv for energibruken på turen, forklarer forsker. Det er vekten det kommer an på. (Illustrasjonsfoto: Microstock)

Spør en forsker: Høy eller lav – hvem bruker mest energi på turen?

En leser går ofte tur med sin høye kjæreste. Hun vil gjerne ha vitenskapens svar på hvem av de to det forbrenner mest energi på turen.

Mange kjenner til de problemene som kan oppstå når noen går tur med en person som ikke er like høy. Den som har korte bein må ofte småløpe for å holde følge.

Lisbeth Brodersen går ofte lange turer med kjæresten sin, og har følgende spørsmål: «Kjæresten min og jeg går turer flere ganger i uken og har diskutert om det er forskjell på hvem som bruker mest energi. Jeg tar flere skritt, og han veier 20–25 kilo mer. Hva mener vitenskapen om det?» spør hun.

Ekspertene er rørende enige:

– Vekten har en avgjørende effekt. En større kropp bruker mer energi, sier Steen Larsen, som er postdoktor på biomedisinsk institutt ved Københavns Universitet.

Han får støtte av Erik Bruun Simonsen, som er førsteamanuensis ved Københavns Universitet.

– Det er uten tvil den høyeste som vil bruke mest energi. Det er flere kilo som skal transporteres, sier han.

Simonsen forklarer at det er derfor store personer ofte spiser mer enn de som er små. De trenger energien til å komme seg rundt. Hvis turen foregår i kuperte områder, øker forskjellen i energiforbruket, fortsetter han.

Høyt stoffskifte endrer ikke noe

Men hva hvis den lave personen er utstyrt med et høyere stoffskifte enn den høye?

– Det vil heller ikke utgjøre noen forskjell. Energibruken vil fortsatt være det samme. Det er bare når noen ønsker å gå ned i vekt det har noe å si, ikke når vi snakker om energibruk, forklarer Simonsen.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS