Fremdeles mye akrylamid

Oslo (NTB): Det er fremdeles høye nivåer av det kreftfremkallende stoffet akrylamid i potetgull og pommes frites. Det på tross av omfattende tiltak fra industrien for å redusere dannelsen av stoffet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mattilsynet har analysert utvalgte matvarer på det norske markedet for akrylamid.

Det er fire år siden forrige undersøkelse av denne typen, men nivåene har ikke sunket nevneverdig på tross av omfattende forskning og innsats fra industrien for å finne metoder som kan redusere dannelsen av stoffet, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Mer omfattende undersøkelse

Mattilsynets nye undersøkelse viser at nivåene har gått ned for noen produktgrupper og enkeltprodukter, men hovedkonklusjonen er at akrylamidinnholdet i mat fortsatt er høyt og bør reduseres ytterligere.

Dette samsvarer med situasjonen også i andre land.

- Mattilsynet forventer at industrien fortsetter å ta i bruk tilgjengelig teknologi og forsøker å redusere nivåene ytterligere, sier Anders Tharaldsen, rådgiver i seksjon for fremmedstoffer og kosmetikk ved Mattilsynets hovedkontor.

Undersøkelsen er mer omfattende enn undersøkelsen norske myndigheter gjennomførte i 2002/2003, men utgangspunktet har vært matvarer som ble analysert den gang.

Tilsynet har undersøkt potetchips, pommes frites, kaffe, kjeks, frokostblandinger, brød, barnemat og lomper.

Kaffe

Resultatene viser at potetchips, pommes frites og enkelte typer kjeks inneholder mest akrylamid. Også de andre undersøkte matvarene inneholder akrylamid, men i mindre mengde.

Kaffe inneholder forholdsvis små mengder, men bidrar betydelig til det gjennomsnittlige inntak av akrylamid ettersom nordmenn drikker mye kaffe.

Akrylamid er resultat av de samme kjemiske prosessene som er med på å gi farge og smak til maten når den varmebehandles ved temperaturer over 120 grader.

Det har vist seg vanskelig å finne metoder som reduserer mengdene i vesentlig grad uten at produktene endrer seg vesentlig.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS