En smilende dame går i skogen langs en bred sti ved et vann. Et stykke bak kommer en mann. Begge har staver.
Gåturer kan være et enkelt og billig tiltak for å hindre ryggplager, ifølge en ny studie.

Forskere mener dette kan forebygge smerter i korsryggen enkelt og billig

Gåturer holdt ryggsmertene unna.

Smerter i korsryggen er et av mest utbredte helseproblemene i verden. Beregninger fra 2020 viser at over 600 millioner mennesker sliter med slike plager. 

Og har man først fått smerter i korsryggen én gang, har plagene en tendens til å vende tilbake. Sju av ti opplever å få vondt igjen før et år har gått, ifølge en studie fra 2019

Så hva kan man gjøre for å hindre slike tilbakefall?

Tidligere forskning har vist at en kombinasjon av opplæring og treningsprogrammer kan hjelpe. Men slike tiltak er ofte dyre for samfunnet og utilgjengelig for mange.

Dette var bakgrunnen for at Natasha Pocovi fra Macquarie University og hennes kollegaer ønsket å undersøke om det også kunne hjelpe å gå tur.

Opplæring og gå-program

Forskerne rekrutterte 700 australske deltagere som i utgangspunktet var lite fysisk aktive. Felles for dem alle var at de i løpet av det siste halve året hadde kommet seg etter å ha hatt vondt i korsryggen.

Deltagerne ble delt i to grupper. Den ene fikk ingen spesiell behandling eller oppfølging, men stod fritt til å søke behandling om de ville. Ikke ulikt situasjonen til mange mennesker med ryggproblemer.

Den andre gruppa fikk seks økter med opplæring og instruksjon om å begynne å gå.

Opplæringen skulle gi deltagerne innsikt i moderne smerteforskning og mindre frykt for ryggsmerter. I tillegg fikk de altså et gå-program hvor målet var å øke aktiviteten gradvis til de gikk i minst 30 minutter, fem dager i uka.

Forskerne fulgte deltagerne i minst ett år. De som tidligst ble med i eksperimentet, ble fulgt over to og et halvt år til sammen.

Nesten dobbelt så lenge uten ryggsmerter

Resultatene viste at gruppa som fikk behandling, klarte seg vesentlig bedre. Det gikk i gjennomsnitt 208 dager før de fikk vondt i ryggen igjen. Deltagerne i den andre gruppa fikk derimot neste episode etter gjennomsnittlig 112 dager.

Dette er omtrent like gode resultater som man har sett i tidligere forskning på treningsprogrammer, skriver forskerne.

Samtidig er denne behandlingen billigere fordi det ikke koster noe å gå tur.

– Våre resultater antyder at denne intervensjonen kan redusere den personlige og samfunnsmessige belastningen av korsryggsmerter betydelig hvis den iverksettes bredt, skriver forskerne i The Lancet.

Inaktive kvinner

Studien har imidlertid noen svakheter.

Deltagerne var i hovedsak kvinner mellom 43 og 66 år som hadde mange tidligere episoder med ryggsmerter. De hadde dessuten en ganske inaktiv livsstil i utgangspunktet. Dermed kan ikke resultatene for eksempel ikke si hvordan gåturer vil virke på aktive mennesker med ryggsmerter.

En annen sak er at vi ikke vet hvilke mekanismer som lå bak den forebyggende effekten. Det kan være flere, mener A. Lynn Millar, pensjonert professor ved Winston-Salem State University I USA. Hun har ikke vært med på den nye studien.

Tror gåingen var viktig

– For det første sitter personen mindre, og å sitte, er ikke den beste holdningen for ryggen, kommenterer Millar til TV-kanalen CNN i USA.

Dessuten vil gåing forbedre den generelle sirkulasjonen og blodsirkulasjonen til musklene i ryggen.

Opplæringen i seg selv kan også spille en større eller mindre rolle. Likevel tror Millar at selve gåingen var viktig.

– Opplæringen var begrenset i varighet, og derfor kan de antyde at den primære intervensjonen med å gå var den viktigste bidragsyteren til den langsiktige responsen, sier hun til CNN.

Referanse:

Natasha C Pocovi, m. fl., Effectiveness and cost-effectiveness of an individualised, progressive walking and education intervention for the prevention of low back pain recurrence in Australia (WalkBack): a randomised controlled trial, The Lancet, juni 2024. 

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning

 

 

 

Powered by Labrador CMS