Et blandet filmcrew i gang med «Gulltransporten», Viaplays nye film som snart har premiere med Hallvard Bræin (midten) på regi. Fremdeles er bare 21 prosent av europeiske langfilmregissører kvinner.

Kvinner fremdeles underrepresentert i europeisk filmbransje, viser rapport

Kvinner er fremdeles underrepresentert i europeisk film, og fremskrittene går langsomt.

Dette ifølge en ny rapport fra European Audiovisual Observatory, som er et forskningsinstitutt under Europarådet der også Norge er representert gjennom Norsk filminstitutt.

Best er stå når det gjelder produsenter (34 prosent kvinneandel) og manusforfattere (28 prosent), når man ser på årene fra 2017 til 2021. Dårligst står det til med kvinneandelen blant filmfotografer og filmkomponister (10 prosent).

Dokumentarfilm er den sjangeren som kommer best ut, om man teller med alle rollene i et filmteam. Mens 30 prosent av dokumentarfilmregissørene er kvinner, er tallet for liveaction fiksjonsfilmer 21 prosent, ifølge oppsummeringen av rapporten «Female professionals in European film production – 2022 edition».

Filmbransjefolk som er kvinner jobbet med noe færre filmer enn sine mannlige kolleger. Kvinner bak kamera jobbet oftere i team enn menn og oftere i team der begge kjønn er representert.

Bare et mindretall av langfilmene ble laget av kvinnedrevne filmteam.

Rapporten fra European Audiovisual Observatory omfattet profesjonelle bransjefolk som har jobbet i minst én europeisk langfilm som enten regissør, manusforfatter, produsent, fotograf, komponist eller hovedrolleinnehaver. Man så også på hvordan filmcrew var sammensatt.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS