Milliarder til stamcelleforskning i Wisconsin

For å omgå Bush-administrasjonens restriktive regler, bestemte California seg i november for å bruke 20 milliarder kroner på stamcelleforskning de neste ti årene. Nå er det flere stater som vil være med i kappløpet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2001 bestemte president George W. Bush at det ikke skulle brukes offentlige føderale midler til forskning på nye embryonale stamceller eller terapeutisk kloning.

De føderale midlene skulle kun brukes til forskning på gamle stamcellelinjer, avledet fra stamceller hentet fra et befruktet egg før 9. august 2001.

Gjorde opprør

Amerikanske biomedisinske forskere har vært frustrerte over disse begrensningene, og mener de forsinker utviklingen av nye medisinske metoder for sykdommer som er uhelbredelige i dag.

Det er imidlertid ingenting i det føderale lovverket som hindrer statsfinansierte eller privatfinansierte forskere å forske på embryonale stamceller.

Californierne gjorde opprør mot Bush-administrasjonens restriktive stamcellepolitikk i forbindelse med det amerikanske president- og kongressvalget 2. november. De stemte for den såkalte “Proposition 71”, som kan gjøre staten til et viktig globalt senter for stamcelleforskning. Hele 59 prosent stemte for forslaget.

Du kan lese mer om dette i artikkelen Krafttak for stamceller i California.

Wisconsin følger etter

Nå følger Wisconsin etter. Guvernør Jim Doyle har annonsert planer om å investere nesten 4,5 milliarder kroner for å støtte embryonal stamcelleforskning og andre eksperimenter.

Forskere ved University of Wisconsin i Madison isolerte dem første embryonale menneskelige stamcellelinja i 1998, og staten har siden vært ledende på feltet.

Enkelte sier dette er begynnelsen på en bølge av staters om vil prøve å forhindre at stamcelleforskerne forsvinner til California.

Andre velger strengere lover

Illinois og New Jersey er eksempler på andre stater som pusler med lignende planer. Andre stater velger på sin side å innføre en enda mer restriktiv politikk.

I Kentucky har senatet nylig vedtatt en såkalt “fetal homicide bill” som gir eggcella status som menneske i det øyeblikk den er befruktet.

Bryter du denne loven, risikerer du lovens strengeste straff. Flere andre amerikanske stater har innført lignende strenge regler.

Lenke:

Science: Wisconsin proposes stem cell boost

Powered by Labrador CMS