Elefanter har vist seg å kunne skrelle bananer og åpne vanskelige bokser.
Elefanter har vist seg å kunne skrelle bananer og åpne vanskelige bokser.

Kreative elefanter fikk tak i mat fra plundrete boks

Noen elefanter ga seg ikke, og de gjorde det best i testen. Se video her!

Det er vanskelig å måle intelligens hos et dyr.

Når et dyr klarer å tenke seg frem til måter å løse oppgaver på, er det imidlertid ansett av forskere som ganske komplisert adferd. 

I et reservat i Thailand undersøkte amerikanske og thailandske forskere hvordan 77 asiatiske elefanter brukte kreative grep for å få fatt i mat.

Studien deres er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Animal Behavior. Funnene er også oppsummert i en pressemelding.

Plundrete bokser

For å studere elefantenes oppførsel satte forskerne ut bokser med den stinkende – og for elefanter, fristende – jackfrukten. 

Forskerne vet fra før at elefanter har god luktesans, så elefantene forstod at det var mat i boksene. 

Det var selvfølgelig ikke helt vanlige bokser elefantene uten videre kunne forsyne seg av. 

Boksene hadde tre forskjellige kammer med frukt. Hvert av kamrene kunne åpnes på en spesiell måte: for eksempel ved å trekke døren ut, eller å skyve den til siden.

Her kan du se en av elefantene åpne alle tre dørene i boksen.

Fem elefanter til topps i testen

44 av de 77 elefantene i området fattet interesse for boksene.

Det var store forskjeller på hvordan elefantene forholdt seg til dem. 

Forskerne så på opptakene at elefantene som oftest begynte å tukle med en av boksene og ikke ga seg så lett, hadde større sannsynlighet for å få tak i en bit stinkende frukt. 

Forskerne rapporterer at 11 av dem å åpne ett kammer. Åtte klarte å åpne to. 

Fem elefanter gikk helt til topps i testen og klarte å åpne alle tre kamrene. Med andre ord var det litt over halvparten som klarte å åpne en eller flere dører. 

Og ettersom de mest standhaftige klarte flest gjør øvelse kanskje mester hos elefanter også?

Lærte å skrelle bananer

Dette er ikke den første studien som har vist at elefanter har kreativitet. 

Tidligere i år skrev ung.forskning.no en artikkel om elefanten Pang Pha som har lært seg å skrelle bananer. Forskerne bak denne studien trodde den hadde lært det av dyrepasseren i dyreparken. 

Slik gjorde hun det: 

Hun tok tak i bananen med snabelen. Hun vred snabelen rundt bananen og fikk bananen til å knekke. Hun kastet bananen i bakken, tok den opp igjen og ristet til bananen løsnet fra skallet. Så var den spiseklar. 

Du kan se video i artikkelen

Sosiale dyr

I artikkelen kommenterte zoolog Petter Bøckman at elefanter er ett av de smarteste dyrene på planeten. 

Han sa at elefanten er et sosialt dyr, og den blir påvirket av det andre rundt den gjør, enten det er elefanter eller mennesker. 

– En elefant som har mye å gjøre med mennesker, vil forholde seg til menneskene rundt seg. Mennesker blir litt som flokken deres. Kanskje har Pang Pha sett en dyrepasser som hun liker skrelle bananer, og ønsket å gjøre det samme. 

– På samme måte kan vi mennesker gjøre det samme som vennene våre, hvis de gjør noe vi liker, forklarte zoologen til forskning.no i mai. 

Referanse: 

Jacobson, Sarah L., Dechanupong, Juthapathra., Horpiencharoen, Wantida., Yindee, Marnoch og Plotnik, Joshua M. (2023). Innovating to solve a novel puzzle: wild Asian elephants vary in their ability to problem solve (sammendrag). Animal Behavior

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS