Første test av stamcellemedisin

Kan stamceller kurere ødelagte nerver i ryggen? Firmaet Geron i California mener de første menneskene kommer til å teste behandling med embryonale stamceller i løpet av det neste året.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kroppen vår er satt sammen av omtrent 300 ulike typer celler - byggeklosser som kan settes sammen til alt fra tarm til hjerne. Men hvordan kan alle disse celletypene komme fra ei eneste befruktet eggcelle?

De embryonale stamcellene (ES) som finnes i befruktede egg har den fascinerende egenskapen at de kan bli til en hvilken som helst celletype. Dermed tror mange forskere at disse stamcellene også kan være basis for fantastiske behandlingsformer i framtida.

Utviklinga av slike medisiner har gått sakte, men nå ser det ut til at den første kliniske undersøkelsen kan være på trappene, skriver New Scientist.

Firmaet Geron har utviklet en metode for å bruke embryonale stamceller til å reparere skader på nerver i ryggraden.

Rotteforsøk har vist at behandlinga kan bøte på nervene og motvirke lammelser. Nå er kuren klar for testing på de første menneskelige prøveklutene, tror Gerons direktør Tom Okarma.

Reparerer nerver

Planen til firmaet er å behandle mennesker med akutte ryggskader med oligodendrocyte progenitorceller fra menneskelige embryonale stamceller.

Oligodendrocyte progenitorceller dekker nemlig nervecellene i både hjernen og ryggraden med fettstoffet myelin, som hjelper nervene med å sende signaler til hverandre.

Ett av problemene med en del ryggskader er nettopp at myelinet forsvinner slik at signalene svekkes og pasienten får lammelser. Det er dette problemet stamcellebehandlinga på rotter ser ut til å rette på. Nå lurer ekspertene på om det samme gjelder for folk.

Før metoden kan prøves ut på mennesker, må forskerne imidlertid være sikre på at kroppens eget immunsystem ikke oppfatter stamcellene som farlige inntrengere. Foreløpig virker det lovende, skriver New Scientist.

Forskerne ved Geron har enda ikke lagt fram alle resultatene fra tester på menneskelig vev i laboratoriet, men de er optimistisk til at behandling for folk ikke er langt unna.

- Jeg er sikker på at vi kan være i klinikken neste år, med det første produktet med embryonale stamceller, sier Okarma til New Scientist.

Lenke:

New Scientist: First embryonic stem cell trial on the cards
Geron: hjemmeside

Powered by Labrador CMS