Bøker: Oppdatert Darwin

”Darwin – Verden ble aldri den samme.” Dette er tittelen på boka som ønsker å heve den norske folkeopplysningen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Darwin – Verden ble aldri den samme. (Gyldendal)

Det er i disse dager 200 år siden Darwin ble født, og 150 år siden hans hovedverk “On the Origin of Species” ble utgitt.

Dette feires blant annet med en ny, oppdatert bok om evolusjonsteoriens far.

- Det skjer hele tiden nye ting når det gjelder Darwins betydning for ulike fagtradisjoner. Det er derfor på sin plass at det nå kommer en nyskrevet bok der ulike temaer rundt Darwin og hans forskning blir tatt opp, forteller Nils Christian Stenseth.

Han er leder for Centre for Ecological and Evolutionary Synthesis (CEES). Sammen med Dag O. Hessen og Thore Lie står han bak boken “Darwin – Verden ble aldri den samme”.

Opplysende

Darwins evolusjonsteori står forholdsvis sterkt i Norge, men det er allikevel mange som har et ubevisst forhold til problemstillingen om hvordan arter utvikler seg.

Kreasjonistene, som hevder at verden og livet på jorda er skapt av en guddommelig makt, kan lett påvirke de som ikke vet nok om Darwins teorier. Dette er noe Stenseth vil motvirke.

- Kreasjonisme er anti-vitenskap, mens evolusjonsteorien er rasjonell vitenskap. Det er derfor viktig at bøker om Darwin kommer ut og blir lest.

- Boken vi har skrevet er beregnet for et norsk marked, noe som er gjort bevisst for å bidra til opplysning av befolkningen, påpeker Stenseth,

Han legger til at Darwin-dagene ikke først og fremst består av å feire jubilanten, men å formidle kunnskap om Darwin-inspirert forskning innen ulike fagfelt.

Personen Darwin

Jubilanten får allikevel et kapitel i boken som er viet til hans person og liv. Forsker og nestleder ved CEES, Eli Knipsel Rueness er forfatteren bak kapittelet, og for å få en mest mulig riktig oppfatning av personen Darwin har hun basert seg på skriftene Darwin selv stod bak.

- Darwins enorme innsamling av materiale og forskning gjorde ham til en fremstående vitenskapsmann selv uten evolusjonsteorien.

- Jeg har et inntrykk av at han var en veldig empatisk person. Han viser sympati for mennesker og dyr, og han tok klart avstand fra slaveri, forteller hun.

Darwin stolte på seg selv og lot rasjonaliteten seire, selv om dette ikke var lett fordøyelig for de fleste på hans samtid.

- Darwin vokste opp i et samfunn der folk trodde Gud stod bak all skapelse. Darwin demonstrerte at dette ikke var riktig ved å gå grundig til verks med testing av sine observasjoner.

- Han trodde selvsagt fult og fast på dette, og endret sitt og andres verdensbilde, sier Knipsel Rueness.

Bredt innhold

Jan Terje Faarlund og Nils Christian Stenseth er godt fornøyd med boken "Darwin - Verden ble aldri den samme."

“Darwin – Verden ble aldri den samme” ble påbegynt for to år siden, med tanke på at den skulle stå klar til Darwin-dagene.

Stenseth forteller at alle av bokens 14 kapiteler har forskjellige forfattere med ulik type forskningsbasert kunnskap.

- Alle forfatterne vi hadde håndplukket sa heldigvis ja, noe som gjør at boken har et fyldig innhold. Livssynsproblematikken, betydningen av Darwins liv og evolusjonsteori og hvordan denne teorien har påvirket ulike fagfelt som språk, økonomi og psykologi er noen av temaene vi tar opp.

- Det har aldri før vært samlet et så bredt Darwin-relatert innhold mellom to permer, mener Stenseth.

Powered by Labrador CMS