Denne artikkelen er produsert og finansiert av Sintef - les mer.

– Det vi gjør, er på en måte å hacke cellen slik at vi skrur om på ledningene der inne. Da blir cellene opptatt av å vedlikeholde DNA-et sitt, forteller Torkild Visnes.

Forskere ville stoppe betennelse – fant måte å reparere skader på i stedet

Forskere har oppdaget en ny metode som aktiverer enzymer. Det kan gjøre det mulig å reparere proteiner som er skadet av hudkreft eller andre sykdommer som kan være arvelige.

Å sørge for at biologiske funksjoner ikke skader vevet i kroppen, er en vanlig måte å behandle sykdom på. Det gjøres vanligvis med å tilføre molekyler som binder seg til skadelige proteiner.

Vedlikeholder DNA

Det var nettopp dette et internasjonalt forskerteam prøvde på. Målet de hadde, var å bruke et enzym til å stoppe betennelsessykdom fra å utvikle seg.

Men i stedet for å blokkere betennelsen oppdaget forskerne at enzymet de studerte, ble svært aktivt. Det fikk en ny funksjon: Cellen begynte å vedlikeholde DNA-et sitt på en ny måte.

– Litt forenklet kan vi si at vi prøvde å blokkere en lås med å putte tyggegummi i den, men i stedet for å blokkere låsen, gikk døra opp, sier forteller Sintef-forsker Torkild Visnes. Han jobber med bioteknologi og nanomedisin og er en del av forskerteamet

Nå er oppdagelsen publisert i vitenskapsmagasinet Science. Artikkelen viser hvordan forskerne har oppdaget, videreutviklet og karakterisert effekten av et nytt organisk molekyl som aktiverer en ny funksjon i et spesifikt protein.

Proteinet vedlikeholder DNA i menneskelige celler.

Helse og industri

– Vi har nå kunnskapen og metodene som skal til for å søke etter og designe andre molekyler som gir tilsvarende effekt på andre proteiner av interesse. Dette kan gi nye muligheter for å endre enzymatiske prosesser, sier forskeren.

– I praksis betyr det at vi kan innføre nye kjemiske og biologiske funksjoner i celler. Særlig spennende kan det bli å innføre kjemiske reaksjoner som ikke forekommer naturlig.

Arbeidet er et resultat av et internasjonalt samarbeid med partnere fra Sverige, Spania, Tyskland og Storbritannia. Den norske delen er utført både hos Sintef Industri og Sintef Ocean. Nå jobber forskerne videre med å utforske de nye bruksmulighetene.

– Nå skal vi bruke den nye kunnskapen til å aktivere andre enzymer. Det kan være proteiner og komponenter som er viktige i medisin, for eksempel i arvelige sykdommer, forteller Torkild Visnes.

– Vi kan for eksempel tenke oss at vi kan reaktivere skadde proteiner som er mutert i arvelige sykdommer. Det finnes også store muligheter i industrien. For eksempel kan vi aktivere viktige industrielle proteiner og enzymer og gi dem nye funksjoner slik at de blir mer effektive og gjør ting som i dag ikke er mulig, sier han.

Referanse:

Torkild Visnes mfl.: Small-molecule inhibitor of OGG1 suppresses proinflammatory gene expression and inflammation. Science, 2018. Sammendrag. DOI: 10.1126/science.aar8048

Dette er enzymer

  • Enzymer er stoffer, hovedsakelig proteiner, som katalyserer de kjemiske prosessene i levende organismer. Enzymene fremmer de kjemiske reaksjonene uten at de selv forbrukes.
  • Det er enzymene som gjør det mulig for cellene å trekke energi ut av næringsmidlene, å lagre energi som fett og karbohydrater og å bygge opp alle de bestanddelene som en levende celle består av, inkludert enzymene selv.
  • Liv kan kjemisk sett sies å være resultatet av et kontrollert system av samarbeidende, enzymkatalyserte reaksjoner.
  • Det er beskrevet vel 3000 forskjellige enzymer.

Kilde: Store norske leksikon

Powered by Labrador CMS