Steinalderfolk begravet sine døde med blomster

Blomster og gress er funnet i 14 000 år gamle graver. Det viser at jeger og sanker-folket bekymret seg om livet etter døden, mener forsker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne forhistoriske graven med en mann og en gutt var opprinnelig foret med blomster og gress, mener israelske forskere. Til høyre ser du rekonstruksjonen av den 14 000 år gamle begravelsen. (Foto: (Foto og tegning: D. Nadel mfl: PNAS Early Edition, 2013))

Israelske forskere har funnet klare tegn på at forhistoriske mennesker brukte blomster når de begravet sine døde. Det skriver ScienceNews.

Oppdagelsen er gjort i Raqefet-hulene i Carmel-fjellet, som ligger like ved Middelhavet. Her har arkeologen Dani Nadel fra universitetet i Haifa og kollegene hans gravd ut 29 individer.

Fire av skjelettene er datert til å være mellom 11 700 og 13 700 år gamle. De ligger i graver som har vært skåret ut i hulegulvet og deretter fôret med leire og blomster.

– Det er første gang slike beviser er blitt lagt fram, sier Leore Grosman fra det jødiske universitetet i Jerusalem, ifølge ScienceNews. Grosman har ikke selv deltatt i undersøkelsene, som nettopp er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Lå i en blomsterseng

De botaniske analysene av funnet viser at hulefolket har brukt planter fra brunrotfamilien (Scrophulariaceae), salvie (Salvia judaica) og mynte (Lamiaceae).

Felles for disse plantene er at de er svært aromatiske og har flotte blomster.

Nadel mener at blomstene har hatt symbolsk betydning for de forhistoriske menneskene, og at de bidrar til å styrke gruppens identitet og solidaritet.

Leiet var fôret med en bunn av gress, takrør og andre grønne planter.

Leore Grosman mener det ser ut til at gravene er laget slik at de var bekvemme og at jeger/sanker-folket har bekymret seg om livet etter døden.

Referanse:

Dani Nadel mfl: Earliest floral grave lining from 13,700–11,700-y-old Natufian burials at Raqefet Cave, Mt. Carmel, Israel, PNAS (2013), DOI: 10.1073. 1. juli 2013  Sammendrag

Denne forhistoriske graven med en mann og en gutt var opprinnelig fôret med blomster og gress, mener israelske forskere. Til høyre rekonstruksjonen av den 14.000 årene gamle begravelsen. (Foto og tegning: D. Nadel en al., PNAS Early Edition, 2013)

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS