Meditasjon i hagen eller en tur på treningssenteret: folk har forskjellige måter å hente seg inn igjen på etter en stressende dag.

Du kan få bedre humør på jobb om du slapper godt av etter arbeidstid

Flere studier finner at det er viktig å koble seg mentalt av jobben på fritiden.

Er noen uker så proppfulle at du aldri får hentet deg inn igjen på kveldstid? 

Det å hente seg inn igjen etter jobb kan være viktig for hvordan humøret ditt er dagen etterpå, viser en studie gjort av forskere ved University of Mannheim i Tyskland. 

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Occupational and Organizational Psychology

I studien undersøkte forskere 124 deltakere og humøret deres gjennom to uker. 

Hva påvirket humøret?

Gjennom de to arbeidsukene skulle deltakerne besvare opptil fem små undersøkelser i løpet av arbeidsdagene. 

Undersøkelsene skulle gi svar på hvordan deltakernes humør svingte. Var de opplagte eller trøtte, avslappet eller stresset, hadde de det bra på jobb eller ikke? 

Og kunne humøret deres være påvirket av hvor godt de hadde fått slappet av etter arbeidstid kvelden før? 

For å finne ut av det spurte forskerne dem om hvor gode de var på å legge vekk jobben på fritiden, om de klarte å slappe av, om de opplevde mestring og kontroll. 

Kortlivede fordeler

Svarene fra spørreundersøkelsene fortalte forskerne at deltakerne hadde nytte av restitusjon på fritiden for humøret på jobb dagen etterpå. 

Effekten forsvant likevel etter hvert som arbeidsdagen gikk. Det gjør det spesielt viktig å få en daglig dose med å hente seg inn igjen etter jobb, mener forskerne. 

– Forskningen vår viser at fordelene ved å hente seg inn igjen på fritiden er ganske kortlivede, sier forskeren Maike Arnold i en pressemelding. 

Han peker på spesielt en ting som viktigere enn alt. Og det kommer nok ikke som noe sjokk hva det er. Søvn. 

Søvn påvirker mange sider av helsa vår. Om du sover lite i ukene hjelper det ikke å hente deg inn igjen i helgen, viste en studie som forskning.no skrev om i 2019.

Flere av fordelene med å hente seg inn igjen skikkelig kom fra en god natts søvn. All æren kunne søvnen likevel ikke få ut fra resultatene i denne studien. 

Viktig å koble av jobben på fritiden

Humøret er litt som et puslespill med flere brikker. Jo flere brikker som er på plass, jo bedre er humøret. Altså: Du kan føle deg lite stresset, som er positivt og samtidig veldig trøtt, som er negativt, i alle fall på jobb. Da er ikke puslespillet helt komplett. 

Opplagtheten til deltakerne gikk generelt nedover gjennom dagen. Det gjorde også stressfaktoren – deltakerne i studien ble stort sett mer rolige gjennom dagen. 

Noen spesielle brikker i puslespillet hadde betydning for hvordan deltakerne følte seg når de gikk løs på en ny arbeidsdag. 

Å koble seg mentalt av jobben på fritiden var veldig viktig. Det å slappe av gjorde folk mer våkne, mindre stresset, og de opplevde mer mestring. 

Lengre ferie er bra

Det å koble helt av jobben er viktig for helsa, viste en annen studie som forskning.no skrev om tidligere i år. 

Den studien viste at jo lenger du klarer å koble deg av jobben mentalt, jo bedre er det. Forskerne bak den studien oppfordret til å ta flere ferieuker samtidig. 

Lurer du på om du er stresset på jobb? Nylig skrev forskning.no om en metode som kan avsløre jobbstress. Det handler om hvordan du bruker tastaturet og datamusen

En studie vi skrev om i 2021 viste at pauser på jobben bidrar til bedre helse, spesielt i stressende yrker. 

Referanse: 

Arnold, Maike og Sonnentag, Sabine. (2023). Time matters: The role of recovery for daily mood trajectories at workJournal of Occupational and Organizational Psychology.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS