Knus fattigdommen

Hvordan kan vi best hjelpe et land ut av fattigdommen? Handelshøyskolen BI utfordrer deg til å prøve deg i jobben til utviklingsminister Erik Solheim.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I forbindelse med årets Forskningsdagene kan du sette deg i ministerens sted, og ta en test der du prøver å bruke 20 milliarder kroner best mulig. Se mer om hvor og når nederst i artikkelen.

Norge fremstår så langt som en av globaliseringens vinnere. Vinnerposisjonen forplikter til å gjøre noe med verdens fattigdom.

Norge bruker mer enn 20 milliarder kroner årlig på bistand. Det gjør oss til en vinner på bistandsarenaen, dersom vi nøyer oss med å se på antall bistandskroner pr innbygger. Men, det er liten grunn til å hvile på laurbærene.

- Mange mener at mer enn femti år med norsk bistand knapt har bidratt til økonomisk vekst hos landene som mottar pengene, hevder professor Anne Welle-Strand ved BI.

Hun leder Senter for utviklingsstudier og mikrofinans (MICRO) som er et nyetablert forskningssenter ved Handelshøyskolen BI.

MICRO driver forskning og undervisning innen næringslivsrettet bistand, utviklingsøkonomi, u-hjelp, utdanning og mikrofinans med fokus på ledelse, økonomi og læring.

"BI-professor Anne Welle-Strand er på jakt etter mer kunnskap om hvordan vi best mulig kan hjelpe de fattige landene i verden."

Nobels fredspris til mikrofinans

Det finnes flere måter å hjelpe de fattigste landene på enn tradisjonell bistand. Nobels fredspris ble tildelt Mohammad Yunus og Grameen Bank for arbeidet med mikrofinans.

Mikrofinans er et av flere verktøy som kan sikre levebrød for noen av verdens fattigste. Mohammad Yunus deltok på den offisielle åpningen av Senter for utviklingsstudier og mikrofinans ved BI.

Men, det er også andre måter å få flere ut av fattigdommen på. Det kan være private pengeoverføringer, gunstige handelsavtaler, investeringer og utvikling av næringsliv.

Slik bærekraftig utvikling kan handelshøyskoler mye om. Kunnskap om økonomi, ledelse og læring vil kunne bidra til bedre resultater på bistandsarenaen.

Handelshøyskolen BI vil utfordre deg til å svare på hvordan du vil gå frem for å løfte flere land ut av fattigdommen.

Skolen vil også utfordre deg til å prøve deg i jobben til utviklingsminister Erik Solheim. En utviklingsminister har som jobb å lede Norges arbeid med å bekjempe verdens fattigdom, og skal fordele mer enn 20 milliarder kroner på ulike tiltak.

"Prøv deg i jobben til utviklingsminister Erik Solheim!"

Forskningstorget i Oslo 2007

Forskningstorget i Oslo 2007 er en kunnskapsfestival det bokstavelig talt svinger av, fullspekket av opplevelser, aktiviteter, eksperimenter, duppeditter, nye oppfinnelser, lek og moro som garantert vil pirre nysgjerrigheten og kanskje gi deg et nytt blikk på hva forskning betyr for våre liv.

“Tampen brenner” er hovedtittelen på årets nasjonale Forskningsdager, med Globalisering og Polaråret som hovedtemaer.

Forskningstorget i Oslo er det største enkeltarrangementet under Forskningsdagene, som arrangeres over hele landet fra 21. til 30. september 2007.

Forskningstorget 2007 arrangeres av Universitetet i Oslo i samarbeid med Høgskolen i Oslo, Høgskolen i Akershus og Handelshøyskolen BI.

Senter for utviklingsstudier og mikrofinans (MICRO) driver forskning og undervisning innen næringslivsrettet bistand, utviklingsøkonomi, U-hjelp, utdanning og mikrofinans med fokus på ledelse, økonomi og læring.

Utviklingsminister - hvor og når?

Du kan prøve deg i jobben som utviklingsminister, med en pengesekk på 20 milliarder kroner, på følgende dager og tidspunkter:

Forskningstorget i Oslo fredag 21. september (kl. 09.00-16.00) og lørdag 22. september (kl. 10.00-17.00) på Universitetsplassen på Karl Johans gate i Oslo sentrum. Testen passe for alle fra 12 - 100 år!

Det er også mulig å prøve seg som utviklingsminister på Forskningstorget i Drammen og på Kunnskapsfesten i Bergen lørdag 22. september.

Powered by Labrador CMS