Tromsø-jenta Susann Skagseth har skrevet en doktorgradsavhandling om enzymer involvert i antibiotikaresistens og testet ulike inhibitorer som kan blokkere resistens i sykehusbakterier. (Foto: Vibeke Os)

Forskere vil gjenreise effekten av antibiotika

– Vi har tatt opp kampen mot et av verdens største problem, nemlig farlige bakteriers stadig økende evne til å motstå antibiotika, sier kjemiker ved UiT Susann Skagseth. Hun har funnet en forbindelse som kan blokkere resistens hos blant annet sykehusbakterien Klebsiella pneumoniae.

Skagseth har i et doktorgradsprosjekt jobbet tett sammen med mikrobiologer ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). Deres felles målsetning har vært å komme til bunns i noe av problematikken rundt antibiotikaresistens. UNN besitter en unik samling av superresistente bugs fra hele landet, noe som gir gode muligheter til å teste effekt av nye medisiner på noen av de resistente «verstingene».

Skagseth forklarer at bakterier har funnet flere måter å forsvare seg mot antibiotika på. Feilaktig og for mye bruk av særlig penicillin-liknende stoffer har gjort at bakterier som blir resistente mot denne type antibiotika har fått et konkurransefortrinn.

Konkurransefortrinnet heter beta-lactamaser og er sykehusbakteriers våte drøm, med dette våpenet kan for eksempel Klebsiella pneumoniae etablere seg i lungene i trygg forvissning om at tradisjonelle antibiotika ikke biter.

Powered by Labrador CMS