Svenske seilere skader knærne på land

Kroppsdelen som er mest utsatt for skader blant eliteseilere er knærne, men skadene oppstår som regel på land.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto)

Det viser en studie der svenske forskere har sammenlignet 24 seilere som er på landslaget med 21 stykker som er med i en seilerklubb.

Resultatene viser at under 20 prosent av seilernes skader oppstår på grunn av ulykker på vannet. I fire av fem tilfeller skyldes skadene deres overbelastning.

Situasjonen der det er minst sannsynlig at seilerne skader seg er under konkurranser.

Rygg hos yngre, skuldre hos eldre

Studien, som er den første som handler om skaderisiko hos jolleseilere,  er ledet av Lena Bøymo-Having ved Sahlgrenska akademin ved Gøteborgs universitet.

Selv om knærne er mest utsatt, viser forskningen at forskjellige aldersgrupper skader seg ulikt.

- De yngre seilerne har mer problemer med rygg og overkropp, mens landslagsseilerne, som ofte er litt eldre, skader seg i skuldrene, sier Bøymo-Having i en pressemelding.

Seilerne ble fulgt av forskerne i ett år, og hver måned rapporterte de om hvordan de hadde trent og konkurrert, og om hva slags skader de eventuelt hadde hatt.

Nesten 20 prosent av alle skadene som ble rapportert var i knærne. (Foto: iStockphoto)

Hver gang de hadde skadet seg, så fylte de ut et spørreskjema om den spesifikke skaden.

- Trenger personlige treningsprogram

Totalt ble det rapportert om 144 skader. Nesten 20 prosent av dem var i knærne, mens 13 prosent var i leggen, ankelen eller foten. 12 prosent av skadene var i skuldrene.

Nesten en tredel av skadene skjedde under fysisk trening, og 17 prosent under seiletrening, mens bare 12 prosent av skadene skjedde i konkurranser.

Forskerne skriver at de aller fleste seilerne får profesjonell assistanse når de trener på selve seilingen, men at to tredeler av dem trener styrke og kondisjon på egen hånd.

- Seilere trenger personlige treningsprogram som er tilpasset den enkeltes behov. Vi konkluderer også med at ulike seilere trenger ulik skadeforebyggende trening, sier Bøymo-Having.

Referanse:

Lena Bøymo-Having et.al., A prospective study on dinghy sailors’ training habits and injury incidence with a comparison between elite sailor and club sailor during a 12-month period, British Journal of Sports Medicine, juni 2013 (sammendrag)

Powered by Labrador CMS