Det nytter å trene litt

Det skal ikke nødvendigvis så mye til for å gjøre kroppen en tjeneste. Selv et lavt nivå av trening kan redusere blodtrykk og gi bedre fysisk form.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er kanskje ingen stor overraskelse at noe fysisk aktivitet er bedre enn ingen fysisk aktivitet.

Eksperter har imidlertid anbefalt en halvtimes frisk gåtur fem dager i uka som et minimum for å få gode helseeffekter.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier det på denne måten:

“Minst 30 minutter med regelmessig fysisk aktivitet med moderat intensitet de fleste dagene i uken, reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer, tykktarmskreft og brystkreft.

Styrking av musklene og balansetrening kan redusere fall og øke den funksjonelle statusen blant eldre voksne. Mer aktivitet kan være nødvendig for å kontrollere vekta.”

Komme gradvis i gang

Forskere fra Nord-Irland har imidlertid funnet at en halvtimes spasertur tre dager i uka også gir gunstige helseeffekter, melder BBC.

De håper dette kan virke oppmuntrende på mennesker med en stillesittende livsstil, i forhold til å komme gradvis i gang med trening.

Forskerne undersøkte 106 sunne, men stillesittende statsansatte i alderen 40-61 år.

De tok del i et 12 ukers treningsprogram, hvor én gruppe fikk beskjed om å gå en halvtimes frisk spasertur fem dager i uka, den andre gruppa fikk beskjed om å gjøre det tre ganger i uka, mens den siste gruppa ikke endret sin livsstil.

93 av forsøkspersonene fullførte programmet, og forskerne noterte ned blodtrykk, vekt, og midjemål før og etter 12-ukersprogramet.

Små endringer kan påvirke risikoen

Som forventet så de ingen endringer hos gruppa som fortsatte med sin stillesittende livsstil. Hos begge gruppene som spaserte, så forskerne en signifikant nedgang i blodtrykk og midjemål.

Dette kan redusere risikoen for hjerteinfarkt eller slag, skriver BBC.

Alle turgåerne ble i generelt bedre form.

Studiens forfattere sier at slike små endringer er nok til å påvirke risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer.

- Resultatene kan kanskje oppmuntre mennesker som føler at de ikke har tid til å trene fem dager i uka, til å vurdere å finne tid til et lavere ukentlig mål for treningen, konkluderer forskerne i sin studie.

De mener imidlertid at en halvtimes trening fem dager i uken fortsatt bør være minimumsmålet, fordi det har større positiv effekt på blodtrykket.

Forskerne påpeker dessuten at det trengs mer forskning for å fastsette den langsiktige virkningen av disse treningsnivåene.

1,9 millioner

Ifølge WHO forårsaker fysisk inaktivitet rundt 1,9 millioner dødsfall i året på verdensbasis.

Slik inaktivitet beregnes til å forårsake rundt 10-16 prosent av alle tilfeller av brystkreft, tykktarmskreft, endetarmskreft og diabetes mellitus.

Fysisk inaktivitet er også ansvarlig for rundt 22 prosent av iskemiske hjertesykdommer (angina pectoris og hjerteinfarkt).

Referanse:

Mark A Tully, Margaret E Cupples, Nigel D Hart, Jane McEneny, Kieran J McGlade, Wai Sun Chan, Ian S Young. Randomised controlled trial of home-based walking programmes at and below current recommended levels of exercise in sedentary adults. J Epidemiol Community Health 2007;61:778-783.

Lenke:

WHO: Diet and physical activity: a public health priority

Powered by Labrador CMS