Trim fører til flere hjerneceller

Fysisk fostring er ikke bare bra for muskler, hjerte og kretsløp. Nå viser svenske forskere at trim øker antallet nye celler i den voksne hjernen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå i januar er køene på helsestudioet lenger enn noensinne etter julens glade etegilde. Kiloene skal av, det er bare seks måneder til bikinien eller badebuksa skal på.

For oss som ikke er så glad i å trene, i alle fall for oss som ikke får treningsmotivasjon ut fra tanken om flatere mage eller større triceps, hva med motivasjon i form av større hjerne?

En doktorgradsavhandling fra Sahlsgrenska akademin ved Göteborgs universitetet konkluderer med at endorfiner, kroppens eget morfin, får stamceller i hjernen til å lage nye nerveceller.

Kroppens eget morfin

Endorfiner er proteiner kroppen frigjør, blant annet ved smerte, for å virke smertelindrende.

Stoffet frigjøres også ved latter, langvarig belastning som løping eller annen form for trening, og noen tror også at det har noe å si ved forelskelse.

Det er antatt at treningsnarkomani kommer av at kroppen blir avhengig av endorfinrush, særlig ved løping. På engelsk kalles dette “runners high”.

Så ikke bare vil du få lyst til å trene mer ved hjelp av endorfiner, du vil også få større hjerne. Er store muskler lik stor hjerne?

Forsøk på rotter

Vel, vi må vente litt før vi tar helt av. Sammenhengen mellom trening og nye hjerneceller er hittil bare funnet hos rotter.

Avhandlingen viser hvordan endorfiner regulerer nydannelsen av stamceller i minnesenteret i hjernen til rottene.

"Er det dyreplageri å utsette forsøksdyr for baklengs japansk?"

Ikke bare øker stamcellenes evne til å dele seg ved økt dose av endorfiner, endorfinene påvirker også hva slags type av hjerneceller som dannes.

Dette skjer fordi stamcellene selv kan produsere endorfiner, og dermed regulere sin egen utvikling.

Studien viser dessuten at når rottene frivillig løp inne i et hamsterhjul, økte antallet nydannede celler i minnesenteret i hjernen.

I motsetning til når forskerne blokkerte kroppens endorfiner hos løpende rotter - da sank antallet nydannede celler.

Lignende forskning er tidligere gjort på mus, med sammenfallende resultater.

Lenker: forskning.se

Excercise improves learning and memory

Society for Neuroscience

Powered by Labrador CMS