Hjernen holder vakt når du sover på nye steder. (Foto: Shutterstock, NTB scanpix)

Derfor sover du dårlig første natta hjemmefra

Mange sliter med søvnen første natta på besøk eller på hotell. Nå tror hjerneforskere de vet hvorfor.

Det er rett og slett fordi halve hjernen holder vakt, skriver Masako Tamaki fra Brown University og kollegaene i siste utgave av Current Biology.

Forskerne har undersøkt hva som skjedde i hjernene på 35 frivillige da de sov på et nytt sted.

Og resultatene viste altså at en del av venstrehjernen holdt seg mer våken enn høyrehjernen under søvnen. Den reagerte også lettere på lyder, slik at den som sov våknet lettere og var raskere på beina.

Denne delen av hjernen – som til daglig er involvert i tankevandring og dagdrømming – jobber som nattevakt for å beskytte den sovende mot farer i et fremmed miljø, skriver forskerne.

Da de målte aktiviteten neste natt på samme sovested, var vakt-effekten borte.

Vet ikke om venstresiden gjør alt

Dette er første gang noen har vist at en del av hjernen holder seg mer våken når vi sover på et nytt sted, mener forskerne.

Men de legger til at mer forskning må til før vi kan si mye om fenomenet. Det er nemlig flere ting denne undersøkelsen ikke kan svare på.

For eksempel om den spesielle hjernedelen er alene, eller om den har selskap av andre våkne hjernedeler i de små timer. Forskerne har hittil bare undersøkt enkelte hjernekretser, og må gjøre flere studier for å være sikre på hva som skjer i hele tenkeboksen.

I tillegg overvåket Tamaki og co hjernene bare en del av natta. Dermed vet vi ikke om den venstre hjernehalvdelen holder seg mer våken hele natta, eller om venstre og høyre side bytter på å holde vakt.

Forskerne brukte flere metoder for å måle aktiviteten i hjernen til de frivillige. Her er en av forsøkspersonene med hodet fullt av elektroder. Til tross for utstyret var det ingen av deltagerne som mente det forstyrret søvnen. (Foto: Michael Cohea/Brown University)

Referanse:

M. Tamaki, J. W. Bang, T. Watanabe & Y. Sasaki, Night Watch in One Brain Hemisphere during Sleep Associated with the First-Night Effect in Humans, Current Biology, april 2016. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS