Sjokolade i 2 600 år

Vår kjærlighetsaffære med sjokolade har dype røtter. Mayaindianerne godtet seg nemlig med skummende og krydret sjokoladedrikk 1 000 år tidligere enn man har trodd til nå.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Med nye analyseteknikker har amerikanske forskere funnet kakaorester i 2 600 år gamle keramikkbeholdere fra landsbyen Colha, i det som i dag er det nordlige Belize i Mellomamerika.

Kakao, vann og krydder

Man har lenge vært klar over at mayaene var sjokoladeelskere, men til nå er det tidligste beviset på at mennesker har kost seg med sjokolade datert rundt år 400 e. Kr. Denne tidfestingen må nå flyttes 1 000 år bakover, ettersom de nylig undersøkte beholderne er datert til 600 f. Kr.

- Om du vil vite hvordan det smakte på mayaenes tid, tipper jeg du bør ta en mikser og blande kakao med vann, og kanskje litt krydder, sier Jeffrey Hurst ved sjokoladeprodusenten Hershey Foods i Pennsylvania til BBC. Han analyserte restene av beholderne og fant rester av kakao i tre kanner, men han har ikke særlig lyst til å prøve mayakakaoen selv.

Til nesten et hvert måltid

Før de spanske conquistadorene herjet der, var området i Mellom-Amerika senteret for mayasivilisasjonen. Og Mayaene konsumerte forbløffende mengder med kakao. Man tror de har spist eller drukket den i en eller annen for til nesten et hvert måltid, og de blandet den gjerne med andre ingredienser som mais, chili og honning.

De undersøkte beholderne ser ut som tekanner i steintøy med lange tuter. På innsiden ligger det igjen spor etter den karakteristiske kjemiske signaturen fra kakaobønner, som inneholder rundt 500 forskjellige plantebestanddeler.

Elsket skum

Kannene kan ha blitt brukt til å helle kakaoblanding fra en beholder til en annen - for å få det til å skumme. I følge conqistadorene var nemlig skummet Mayaenes og Aztkernes favoritt når deg gjaldt sjokoladedrikk. En rapport på funnene er publisert i tidsskriftet Nature.

Mayaene og Aztekerne tok bønnene fra kakaotreet og laget en drikk de kalte “xocoatl”. Legenden skal ha det til at kakaofrøene hadde kommet fra paradis, og at visdom og makt kom fra frukten på kakaotreet. Men det tok årtusener før sjokoladens hemmelighet fant veien til Europa.

Powered by Labrador CMS