Advarer mot keisersnitt

Vaginal fødsel er tryggest. Risikoen for alvorlige blødninger dobles ved planlagte keisersnitt. Risikoen tredobles om keisersnittet er akutt. Nå advarer fødselslege mot keisersnitt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Risikoen for alvorlig blødning er over tre ganger så høy ved akutt keisersnitt som ved vanlig fødsel. Ved planlagte keisersnitt er risikoen nesten to og en halv gang større enn vanlig fødsel.

Med alvorlig blødning menes et blodtap på minst halvannen liter eller at kvinnen trenger ekstra blod under fødselen.

– Hvis kvinnen har tatt keisersnitt, er det større risiko for at morkaken fester seg feil i neste svangerskap. Sannsynligheten øker også for at livmoren revner under neste fødsel.

– Det øker komplikasjonene ytterligere. Derfor: Unngå det første keisersnittet, anbefaler forsker Iqbal Al-Zirqi ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo.

Hun tok nylig doktorgraden om faren ved keisersnitt. Fødselsdataene til alle de 300 000 kvinnene i Norge som fødte fra 1999 til 2004, ble sammenlignet. Tallene er hentet fra Medisinsk fødselsregister i Bergen.

Eldre kvinner

Faren for blødninger øker med alderen. Sannsynligheten for alvorlig blødning er dobbelt så stor for en kvinne på 40 år som for en kvinne på 20.

– Livmoren til eldre kvinner trekker seg ikke like godt sammen som hos yngre kvinner.

Dessuten øker risikoen for keisersnitt med alderen. Ved et keisersnitt øker sannsynligheten for at livmoren ikke trekker seg sammen etter fødselen. Livmoren har høy blodtilførsel. Når livmoren trekker seg sammen, skal blodet presses tilbake i kroppen. Det skjer ikke alltid.

– Så rådet mitt er: Ikke vent for lenge med å få barn.

Iqbal Al-Zirqi har ikke undersøkt om risikoen for blødning varierer mellom sykehus, men anbefaler et slikt studium.

– Hypotesen min er: Det kan skje flere uhell med alvorlige blødninger på lokale sykehus fordi de ikke har gode nok rutiner og et godt nok akuttapparat til å takle slike hendelser.

Tunge babyer

Det er en klar sammenheng mellom risiko og barnets fødselsvekt.

– Kvinner som føder barn med en vekt på over fire og en halv kilo, har over dobbelt så stor risiko for alvorlige blødninger. Risikoen øker både for skader i underlivet og for at livmoren ikke trekker seg sammen etter fødselen.

Sannsynligheten for alvorlige blødninger varierer med etnisk bakgrunn. Risikoen er 40 prosent lavere for fødende kvinner fra Midtøsten enn for dem som er født i Europa. Derimot er risikoen 80 prosent høyere for fødende kvinner fra Sørøst-Asia.

– Risikoen er enda større for de sørøstasiatiske kvinnene som får barn med en nordmann.

Iqbal Al-Zirqi mener forklaringen er logisk. Norske menn er i gjennomsnitt større enn sørøstasiatiske menn. Da får de tyngre barn.

(Illustrasjonsfoto: www.iStocphoto.com)

– Når vekten øker, vil fødselen sannsynligvis gå saktere. Det øker faren for blødning, påpeker forskeren.

Powered by Labrador CMS