Ødelagte Flores-fossiler

Flores-fossilene, de såkalte Hobbit-knoklene, er blitt ødelagt i transport.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fjorårets paleontologiske sensasjon, Homo florensiensis ble «kidnappet» for noen måneder siden, skrev vi her på forskning.no. Indonesias fremste paleoantropolog Teuku Jacob beordret fossilet flyttet fra Djakarta til sitt laboratorium ved et universitet i Jogjakarta, lenger øst på Java.

Jacob er blant de som ikke tror Homo florensiensis er en egen art menneske, men snarere et svært småvokst individ av arten Homo sapiens (et standpunkt som for tiden raskt taper terreng). Han fikk de uvurderlige fossilene flyttet fordi han ville ta dem i nærere øyesyn.

Borte for godt?

Jacob er en mektig mann i indonesisk vitenskap, og mange trodde den gang at det var det siste vi så av de sensasjonelle knoklene.

Riktig så ille gikk det ikke. I februar ble de 18 000 år gamle beina returnert. Men nå melder forskerne som fant dem at de er blitt alvorlig ødelagt i løpet av prosessen.

Hoftebeinet er brukket og til dels knust, kanskje under transport. Andre skader stammer muligens fra at noen har tatt avstøpninger av de skjøre skattene.

Hvem har skylda?

Teuku Jacob hevder at beina var i god stand sist han så dem, og forsøker å dytte skylda over på forskerne fra Djakarta, som etter hans mening ikke sikret transporten godt nok.

Men som paleontologen Peter Brown sier til Science:

- Poenget er at fossilene i utgangspunktet var for skjøre til å bli flyttet på. De skulle aldri ha forlatt Djakarta.

Powered by Labrador CMS