Ifølge forsker bør alt julepapir, i likhet med gavebånd, kastes i restavfall og i stedet gå til energigjenvinning. (Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix)

Derfor skal julepapiret i restavfallet

Er du i tvil om hva du bør gjøre med julepapiret etter julaften? Her er grunnene til at julepapiret ikke skal resirkuleres.

Når julaften er over og haugene med julepapir ligger strødd i stua, kan det være fristende å hive alt i papiravfallet.

– Men julepapir inneholder svært mye fargestoff og mineraler, som leire og kalsiumkarbonat. Farge må renses ut som et ledd i resirkuleringsprosessen og mineralene gjenvinnes bare i noen grad. Dette gjør at denne papirtypen er svært dårlig egnet som råstoff for resirkulering og ikke ønsket av papirfabrikkene som råvare, forklarer papirforsker Øyvind Weiby Gregersen ved NTNU.

For i likhet med annet papir kan nemlig julepapir og gavepapir resirkuleres. Men det vil påvirke kvaliteten til det nye papiret.

– Alt papir kan resirkuleres, men det er vanskelig å fjerne fargestoff som ikke er hydrofobt, det vil si vannløselige fargestoffer, i gjenvinningsprosessen til papirfabrikken. Fargestoff og pigmentpartikler som ikke fjernes, vil gi farge og kvalitetsforstyrrelser til nytt papir som produseres, sier Gregersen.

Derfor bør alt julepapir, i likhet med gavebånd, kastes i restavfall og i stedet gå til energigjenvinning.

Billigere med mineraler

Det største problemet med alt julepapiret, er mengden.

– Utfordringen er at det kommer mye gavepapir på en gang som dermed lett gir en kvalitetsendring i papirfabrikken, som eventuelt skal bruke dette som en del av sine råvarer, forteller Gregersen.

Mineralene som brukes i julepapir, og som det er vanskelig å gjenvinne, bidrar til at papiret blir mindre gjennomsiktig, at det er hvitere og slettere.

– Mineralene reduserer også styrken til papiret. Samtidig er mineraler billigere enn fiber og senker dermed råstoffkostnaden per tonn produsert papir, forklarer forskeren.

Noen av fargestoffene som brukes i jule- og gavepapir er vannløselige, såkalt hydrofile, og er vanskelige å rense ut. Hydrofobe farger derimot, som består av pigmentpartikler, olje og bindemiddel, er enklere å rense ut.

Forsker mener julepapir ikke er spesielt miljøfarlig, og synes ikke det er nødvendig å droppe julepapir til julegavene. (Foto: Colorbox)

Liten del av papirforbruket

Dette er grunnen til at vi trygt kan kaste glansete ukeblad i papiravfallet. Ukeblader og aviser er nemlig trykket med hydrofobe farger.

– Vanlige trykkfarger er oljebaserte og hydrofobe og fjernes i papirfabrikken. Dette fungerer svært dårlig for hydrofile farger, sier forskeren.

Han mener julepapir ikke er spesielt miljøfarlig, og synes ikke det er nødvendig å droppe julepapir til julegavene.

– Julepapir utgjør en svært liten del av et totale papirforbruket. Det er viktigere at det er gode innsamlings-, sorterings- og gjenvinningssystem for blader og papp, understreker han.

Verre er det med det som befinner seg inni julepapiret, mener papirforskeren.

– Vurder heller om innholdet i gavene er slik at de bidrar til overforbruk, miljøødeleggelser under produksjon eller når de kastes, avslutter Øyvind Weiby Gregersen.

Powered by Labrador CMS