Luna-25 ble skutt opp fra Vostotsnij lengst øst i Rusland sist fredag. Lørdag ble den ødelagt under et mislykket landingsforsøk på månen.
Luna-25 ble skutt opp fra Vostotsnij lengst øst i Rusland sist fredag. Lørdag ble den ødelagt under et mislykket landingsforsøk på månen.

Russisk månelandingsfartøy ødelagt under landing

Det russiske månelandingsfartøyet Luna-25 er ødelagt under et mislykket landingsforsøk på månen, opplyser det russiske romfartssenteret Roskosmos søndag.

Ifølge Roskosmos har fartøyet «opphørt å eksistere etter et sammenstøt med månens overflate».

Luna-25 var Russlands første tokt til månen på 50 år. Fartøyet kom inn i bane rundt månen som planlagt onsdag etter fem dagers flyging fra jorda og skulle foreta en myk landing ved månens sørpol mandag. Den var i gang med å lete etter et passende landingssted da uhellet skjedde.

Prøver å finne fartøyet

Fartøyet kom ut av kontroll før landingsforsøket, og romfartssenteret mistet kontakten lørdag. Romfartssenteret forsøker nå å lokalisere fartøyet og analysere hva som gikk galt.

Planen var å holde Luna-25, som er på størrelse med en liten bil og skulle lete etter frossent vann, i drift i ett år i et område der Nasa og andre romfartsorganisasjoner tidligere har sett spor av is i kratre.

Russland har ikke forsøkt å lande på månen siden et mislykket forsøk i1989, og man var klar over at forsøket med Luna-25 var risikabelt. Roskosmos-sjef Jurij Borisov sa i juni til president Vladimir Putin at det var 70 prosent sjanse for å lykkes.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS