Månefartøyet Slim har gått i dvale igjen etter at solen gikk ned og den to uker lange månenatten begynte. Foto: Jaxa / Takara Tomy / Sony Group Corporation / Doshisha University / AP / NTB

Det japanske månefartøyet overrasket alle

Japans månefartøy klarte seg gjennom månenatten, men er lagt i dvale  igjen.

Det japanske månelandingsfartøy Slim landet skjevt da det ankom månen i januar, slik at solcellepanelene pekte feil vei og dermed ikke kunne fungere etter planen. 

Etter hvert som solvinkelen endret seg, ble det liv i Slim, som utførte vitenskapelige observasjoner i to dager.

Denne uken overrasket Slim med en ny oppvåkning. 

Gått i dvale

Farkosten er ikke laget for å klare seg gjennom månenatten, når det er mørkt på overflaten av vår nærmeste nabo og temperaturene kan komme ned i minus 133 grader.

Etter å ha vært våken en ukes tid etter den første lange natten på månen, var det igjen på tide å «legge seg» lørdag.

– Slim er gått i dvale igjen etter at solen gikk ned klokken tre om morgenen, japansk tid, opplyser Japans romfartsorganisasjon Jaxa.

Økt sannsynlighet for sammenbrudd

– Selv om sannsynligheten for sammenbrudd øker som følge av de enorme temperatursvingningen, vil vi forsøke å få Slim i drift igjen når sollyset kommer tilbake sent i mars, sier Jaxa.

Da Slim landet på månen 20. januar, ble Japan det femte landet i historien som hadde gjennomført en myk landing på vår nærmeste nabo i verdensrommet. De andre er USA, Sovjetunionen, Kina og India.

Kun USA har sendt mennesker til månen. Mellom 1969 og 1972 landet tolv astronauter på månen.

Powered by Labrador CMS