Svensknorske Marcus Wandt starter reisen til den internasjonale romstasjonen (ISS) torsdag.

Romferden utsatt for svensk­norsk astronaut

Den svensknorske astronauten Marcus Wandts reise til den internasjonale romstasjonen (ISS) er utsatt til torsdag.

Den opprinnelige planen var at oppskytingen av Falcon 9-raketten med Wandt og tre andre om bord skulle skje i 23-tiden onsdag kveld. Nå er avreisen utsatt med omkring et døgn, til klokken 22.49 torsdag.

– Den ekstra tiden gjør det mulig for teamet å gjennomføre sjekk og dataanalyse av raketten før den skytes opp, skriver SpaceX på X, tidligere Twitter. Hvorfor analysen er nødvendig, framgår ikke av meldingen.

Raketten skal skytes opp fra Kennedy Space Center i Florida i USA. Astronautene skal være på ISS i to uker for å gjennomføre ulike vitenskapelige eksperimenter på oppdrag fra firmaet Axiom Space.

Gruppen skal blant annet forske på såkalt romsyke og studere hvordan mikrogravitasjon påvirker stamceller, ifølge Dana Weigel, nestleder for ISS-programmet ved Nasa.

Ni minutter etter den planlagte oppskytingen vil astronautene nå bane. Deretter tar det omtrent 36 timer å komme seg til romstasjonen.

Wandt har både svensk og norsk bakgrunn.

– Jeg vokste opp utenfor Karlstad i Värmland i Sverige, men min mor bor på Gjøvik, så der har jeg vært mye, sa Wandt, som er stolt over å kunne representere både Norge og Sverige i rommet, i en pressemelding fra Norsk romsenter før helgen.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS