(Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix)

Safe med radioaktive stoffer på avveie fra NTNU

En safe med radioaktive stoffer er på avveie fra NTNU i Trondheim. Universitetet frykter den er stjålet, og advarer om de helsefarlige stoffene.

Safen inneholder et preparatsett med små mengder radioaktivt innhold som er godkjent for bruk i videregående skole. Det er tre beholdere med radioaktive isotoper av stoffene strontium, cesium og americium, skriver Adresseavisen.

Det sistnevnte er det farligste stoffet i safen (Am-241). Dette er samme stoff som benyttes i ioniske brannvarslere.

– Innholdet i intakt form vil ikke medføre helseskadelige stråledoser. Det er kun farlig hvis beholderne aktivt ødelegges, og innholdet inhaleres eller sniffes. Vi ber likevel om at man ikke prøver å åpne den hvis man finner safen, sier dekan Geir Egil Dahle Øien ved Fakultet for informasjonsteknologi og elektroteknikk.

Safen skulle i løpet av sommeren fraktes fra bydelen Kalveskinnet til Gløshaugen i forbindelse med flytting av fagmiljø, men ble meldt savnet 10. august.

– I utgangspunktet trodde vi at safen var blitt levert på feil sted, men nå mistenker vi at den er stjålet, sier fungerende kommunikasjonssjef Jan Erik Kaarø ved NTNU til avisa.

Powered by Labrador CMS