Fiskehelse i nesten hver dråpe

Omega-3 hører hjemme i fôr til oppdrettsfisk. Men blir det høyt nivå av omega-3 i fôret og fettet er dårlig beskyttet mot harskning, er det skadelig for helsa og kvaliteten på fisken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Fettet i fôr til oppdrettslaks er i stadig større grad plantebasert, og planteoljer inneholder helt andre fettsyrer enn de tradisjonelle fiskeoljene.

I kommersielt laksefôr i dag kan mellom 20 og 70 prosent av fettet være plantebasert.

Det er kjent at omega-3 senker nivået av fett i blodbanen, og det virker forebyggende på livsstilssykdommer.

Marte Avranden Kjær har i sitt doktorgradsarbeid studert hvordan fôr med ulike nivå av planteolje og omega-3 påvirker fettransport og såkalt oksidativt stress i fisk.

Moderasjon er sunt

Dersom en stor andel av fettet i fôret er basert på planteoljer, viser Kjærs studier at den positive effekten av omega-3 oppheves, ved at fettutskillelsen fra leveren øker. Det kan føre til økt fettnivå i blodbanen.

Men studiene til Kjær viser også at fisk som hadde fått mye omega-3 i fôret hadde skadde mitokondrier. Mitokondrier er organeller i cellene som forbrenner fettet.

Når mitokondrienes membraner får oksidasjonsskader, vil mindre fett forbrennes som energi.

Trenger gode antioksidanter

Marte Avranden Kjær har sett hvordan planteoljer og omega-3 påvirker vevstruktur i laks og torsk. (Foto: Reidun Lilleholt)

Høye nivåer av Omega-3 kan ha negative helseeffekter i fisken dersom fettsyrene ikke beskyttes mot oksidasjon (harskning).

Harskning kan som nevnt gi skader på mitokondriene, føre til redusert fettforbrenning, påvirke fettlagringen i kroppen og gi nedsatt leverfunksjon.

Studier av laksens muskel viste at fiskemuskelens membraner er rike på flerumettede fettsyrer, noe som gjør at de er spesielt utsatt for oksidasjonsskader, og at dette igjen kan påvirke muskelkvalitet.

Studiene til Kjær tyder på at dersom andelen omega-3 i fôret er høyt, krever det at bruken av antioksidanter er svært veloverveid.

Bakgrunn:

Marte Avranden Kjær disputerer 20. februar ved Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved UMB med avhandlingen ”Lipider i fiskefôr – spesiell vekt på lipidtransport og oksidativt stress”.

Powered by Labrador CMS