En notis fra Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse - les mer.

Programleder Helene Sandvig sjekker inn på Demensdagene 2019 – fortsatt oppbragt over sider ved norsk demensomsorg. (Foto: Martin Lundsvoll)
Programleder Helene Sandvig sjekker inn på Demensdagene 2019 – fortsatt oppbragt over sider ved norsk demensomsorg. (Foto: Martin Lundsvoll)

Helene Sandvig snakker om sin far på Demensdagene

– Når skal vi begynne å behandle hele mennesket – ikke bare diagnosen, spør Helene Sandvig, journalist i NRK TV.

I boka Et langsomt farvel beskriver hun sin fars siste år og møtet med norsk demensomsorg. Hun er kjent fra helseprogrammet PULS og tre sesonger med dokumentarserien Helene sjekker inn. Å ta opp tabubelagte temaer har vært Helenes drivkraft, men i møtet med farens demenssykdom sviktet motet. Tankene på Helge Sandvigs siste år fyller fortsatt datteren med avmakt.

– På grunn av alt vi ikke fikk oss til å snakke om, men også som en følge av alt vi godtok. At en av våre nære får demens er så sterkt. Det rører ved alt fra egen skamfølelse til frykt for andres lidelse. Ved å dele historien om fars siste år og død vil jeg minne leserne på hvilke samtaler det er viktig å ta før det er for sent. Jeg sa aldri ordet demens høyt mens pappa var i rommet. Han nevnte det heller aldri. Når han ikke klarte å reflektere over framtida og muligheten for å «miste seg selv», ville heller ikke jeg gjøre han forlegen, forteller hun i en artikkel i tidsskriftet Aldring og Helse.

Helene Sandvig blir å høre under Demensdagene, som i år er 3. og 4. desember.

Les hele artikkelen på nettsidene til Aldring og helse

Powered by Labrador CMS