Strekker penis litt lenger

Penis kan bli lengre uten operasjon, går det fram av en studie i siste utgave av British Journal of Urology International. Men det krever dedikert innsats.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto) (Foto: iStockphoto)

Om du føler at en centimeter eller to er avgjørende for selvbilde og kjønnsliv, er det ikke umulig å oppnå.

Det antyder en studie av effektene av en type penisforlenger, gjennomført av et team italienske forskere ved universitetet i Toriono.

En penisforlenger er en innretning som består av plastringer og metallstenger som kan justeres slik at lengden mellom penisroten og penishodet strekkes.

Det finnes mange tilbud på markedet, men få undersøkelser av om de faktisk holder det de lover.

Italienske forskere har nå tatt for seg ett av produktene, spanskproduserte Andro-Penis, og funnet at den ga en gjennomsnittlig økning av lengden på penis med 1,7 cm hos en forsøksgruppe.

Lengden ble kun målt i ikke-erigert tilstand, og det er ikke klart om deltagerne fikk noen økning i lengden på erigert penis. Deltagerne rapporterte imidlertid å være generelt fornøyd med resultatet.

Sterk motivasjon

Det krever sterk motivasjon å forlenge manndommen – de 16 som deltok i den italienske studien brukte innretningen fire til fem timer daglig i hele seks måneder. Det er ikke rapportert om bivirkninger, med unntak av forbigående misfarging og en mann som avsluttet forsøket på grunn av smerter.

Produktet brukes ikke i erigert tilstand og fungerer i prinsippet på samme som andre teknikker for å forlenge kroppsdeler. Jo mer en trekker, jo mer endrer kroppen seg.

Produsentene supplerer gjerne egenreklamen med studier de selv har gjennomført, men det foreligger få uavhengige studier. Artikkelen som nå er på trykk skal være den første som er publisert i et vitenskapelig tidsskrift på dette temaet.

Hadde vært operert

Dr. Paolo Gontero ved San Giovanni Battista Hospital, Univ. of Turin, ledet forskerteamet. (Foto: BJU International)

Legene setter grensen på 4 cm for hva som regnes som en reelt og ikke innbilt kort penis, og kun én av deltagerne lå under dette. Flere av deltagerne hadde gått gjennom operasjon av andre grunner tidligere - så utvalget er neppe representativt for vanlige menn.


Forskerne målte lengde av penis hos deltagerne før og etter forsøket på to måter – i slapp og utstrekt tilstand. Slapp tilstand betyr at penis henger rett ned, mens utstrekt tilstand beregnes ved å dra ut penis maksimalt og måle.

Gjennomsnittlig lengde blant forsøkspersonene før undersøkelsen var 7,1 cm (slapp tilstand) og 9,6 cm (utstrekt). Etter forsøket var gjennomsnittlengden økt med 2,3 cm (slapp) og 1,7 cm (utstrekt). Det var nesten ingen endring i tykkelse.

Bedre enn kirurgi

Forskerne slår fast at effekten var mindre enn produsenten antyder i en av sine markedsstudier, men at det er svært vellykket sammenlignet med de ofte dårlige resultatene av kirurgi. Effekten var fortsatt til stede seks måneder etter at forsøket var avsluttet.

Overlege Per Lundmo ved urologisk seksjon ved St. Olavs hospital stiller seg tvilende til om det å forlenge penis på denne måten har noen annen funksjon enn den kosmetiske. På den annen side er det lite bivirkninger.

- Man kan ikke fraråde noen å forsøke dette hvis man vil ha en penis som tilsynelatende er større, men man har ikke bevist at den funksjonelle lengde øker, sier han.

- “Badstu-kosmetikk”

Lundmo sier at det er vanskelig å måle endringer i erigert penis nøyaktig – uten bruk av kjemisk fremkalt ereksjon, og at dette antagelig er årsaken til at studien ikke har med dette.

Penisforlengeren Andro-Penis virker, ifølge italienske forskere. (Foto: BJU International)

Overlegen med mer enn tjue års praksis sier at flertallet av menn som ønsker større penis er normalt utstyrt fra naturens side, og karakteriserer behovet som ”badstu-kosmetikk” – ønsket om å se bedre ut i badstua.


Samtidig slår han fast at slik egenbehandling er langt å foretrekke foran penisforlengelse gjennom kirurgiske inngrep. Kirurgiske inngrep er ofte ikke vellykket, kan gi store komplikasjoner, og er i det hele tatt ikke anerkjent i det gode medisiniske selskap.

- Selv i USA, som er verdensledende på kosmetisk kirurgi, kan man bli sparket ut av urologforeningen for dette, sier Lundmo.

- Aldri klager

Daglig leder Jan Øverby i Dalen Gruppen AS, som er den norske importøren av Andro-Penis, kjenner ikke innholdet i den nylig publiserte studien.

Han sier at han har fått mange gode tilbakemeldinger fra kunder etter at firmaet begynte å selge produktet. Den medisinske oppfølgingen for kunder i Norge gjøres ved hjelp av fagfolk hos den spanske produsenten, og Øverby understreker at oppfølgingen er god.

- Resultatet varierer veldig fra person til person. Men det gir resultater og vi har aldri fått noen klager, sier Øverby.

Mange er opptatt av å øke lengden på penis. Øverby sammenligner med kvinner som ønsker større bryster gjennom kosmetiske operasjoner. Han oppgir ikke nøyaktige salgstall, men sier at det er et betydelig salg.

Referanse:

Paolo Gontero, Massimiliano Di Marco, Gianluca Giubilei, Riccardo Bartoletti, Giovanni Pappagallo, Alessandro Tizzani, Nicola Mondaini: “A pilot phase-II prospective study to test the ‘efficacy’ and tolerability of a penile-extender device in the treatment of ‘short penis’”, BJU International, Volume 103 Issue 6, mars 2009.
Published Online: Oct 17 2008 DOI: 10.1111/j.1464-410X.2008.08083.x

Powered by Labrador CMS