EPO gir depressive bedre hukommelse

Dopingmiddelet kan hjelpe pasienter raskere ut av depresjonen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Depresjon skader hjernen, og særlig hukommelsen er utsatt. Nå viser danske forskere at dopingmiddelet EPO kan hjelpe pasienter med å huske. (Foto: Colourbox)
Depresjon skader hjernen, og særlig hukommelsen er utsatt. Nå viser danske forskere at dopingmiddelet EPO kan hjelpe pasienter med å huske. (Foto: Colourbox)

Fakta

Stoffet erythropoietin (EPO) er faktisk et helt nødvendig hormon for oss mennesker. Det produseres i nyrene og leveren.

EPO stimulerer dannelsen av røde blodlegemer, som brukes for å transportere oksygen rundt i kroppen.

Noen idrettsutøvere ser en fordel i å få mer oksygen til musklene, og derfor tar de EPO.

Personer med blodmangel behandles også med stoffet.

Bjarne Riis tok det og Armstrong tok det. Muligens har store deler av den profesjonelle sykkelsporten dopet seg med det.

Men i fremtiden er det kanskje pasienter med depresjon som bør ta det, sier en forskergruppe fra Region Hovedstadens Psykiatri i Danmark.

I en stor studie har forskerne nemlig vist at dopingmiddelet EPO gir depressive bedre hukommelse.

– EPO forbedret forsøksdeltakernes hukommelse, og samtidig opplevde de at livskvaliteten ble bedre, sier Kamilla Miskowiak, som er psykolog og seniorforsker ved Kompetencecenter for Affektive Lidelser, Psykiatrisk Center København.

EPO beskytter hjernen

Doping til depresjonspasienter kan høres merkelig ut, men forskerne har lenge sett på denne muligheten.

– Tidligere undersøkelser har vist at EPO har beskyttende egenskaper. Det stimulerer hjernen til å danne nye nevroner og nerveforbindelser, sier Miskowiak.

Forskning tyder på at nettopp denne beskyttende funksjonen er redusert hos mennesker med depresjon. Blant annet peker forskningen på at et av hjernens hukommelsesområder, hippocampus, skrumper med opp til ti prosent hos pasienter med langvarig depresjon.

EPO forbedrer hjernens evne til å vedlikeholde seg selv – hjernens plastisitet – og forhindrer den i å skrumpe, forklarer Miskowiak.

– Det finnes ingen antidepressiv medisiner – verken det som blir brukt nå eller under produksjon – som har en direkte og rask innvirkning på hjernens plastisitet. På den måten er EPO temmelig unik, sier hun.

Behandling kan løftes med EPO

Effekten gir håp om at pasientene kan hjelpes ut av sykdommen, sier Miskowiak.

Mange behandles også gjennom samtaleterapi. Her forsøker psykologene å gi pasientene redskapene til å bryte med det negative tankemønstret som de ofte er fanget i, forklarer Miskowiak.

Problemet er bare at behandlingen ikke virker like godt for alle.

– Siden mange av pasientene opplever hukommelsesproblemer, har de problemer med å få noe ut av behandlingen, sier hun.

Hun håper den nye kunnskapen om EPO kan endre på det.

– Det kan kanskje oppstå en synergi mellom den medisinske og den psykologiske behandlingen, sier Miskowiak.

Kan gi bedre behandling

EPO-behandlingen ble testet på en gruppe pasienter som betegnes som behandlingsresistente. De får ikke nok hjelp av vanlig antidepressiv medisin.

– Medisinen kan lindre symptomene litt, men depresjonen forsvinner ikke. Det har store konsekvenser for livskvalitet og funksjon i hverdagen, forteller Miskowiak.

Psykiatere anslår at mellom 30 og 40 prosent av alle pasienter med depresjon er behandlingsresistente.

– Det er nok den gruppen som utgjør den største utfordringen for samfunnet, sier Miskowiak.

Hun er overbevist om at EPO kan være et skritt i retning, så lenge det kombineres med behandling:

– Man skal ikke bare gi pasientene noen medisiner, og samtidig la dem tenke hva de vil. De må få hjelp til å bruke hjernen på en god måte. Jeg har tro på kombinasjonen av EPO og psykologisk behandling.

Fortsatt problemer etter depresjon

I Danmark har DepressionsForeningen de siste årene opplevd flere henvendelser fra medlemmer som lider av svekket hukommelse.

– Det er noe som plager veldig mange, sier Kasper Tingkær, som er sekretariatssjef.

Og det er et stort problem for alle de som er rammet av depresjon, forklarer han:

– Det gjør både hverdagen og behandlingen vanskeligere. Mange opplever at de har problemer med hukommelsen selv etter at depresjonen er overstått.

Et velkomment tilskudd

Kasper Tingkær er ikke avvisende til at hukommelsesproblemene kan skape problemer for terapien.

– Selv om man mottar behandling, virker det ikke godt hele tiden. Det er ikke utenkelig at hukommelsesproblemer kan være en hindring, sier han.

Tingkær sier at det handler om å ta i bruk så mange redskaper som mulig. Hvis EPO kan motvirke hukommelsesproblemene, vil det være en velkomment bidrag.

Referanse:

Kamilla W Miskowiak, mfl: Recombinant Human Erythropoietin for Treating Treatment-Resistant Depression: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Phase 2 Trial, Neuropsychopharmacology, 2013; doi:10.1038/npp.2013.335

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS