Framstiller kunstig blod

En fransk forskningsgruppe har klart å framstille kunstig blod, som vil være spesielt viktig i land med mye hivsmitte i befolkningen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Om noen år kan bloddonasjon bli unødvendig, sier overlege Alexander Wahba ved St. Elisabeths hospital i Trondheim til Dagens medisin.

De franske forskerne har klart å framstille røde blodceller ut fra stamceller fra navlestrenger. Blodcellene ble brukt på mus.

- Blodet fungerte godt i mus. Dette er et gjennombrudd på området, og de vil forske videre for å finne en metode som kan produsere blod i større skala, sier dr. Wahba.

Om 10-20 år tror han at det vil være vanlig å bruke kunstig blod på mennesker. Ut fra stamcelledonasjon kan blod for eksempel framstilles foran en operasjon, slik at det er nok blod tilgjengelig. Dette vil være spesielt nyttig for mennesker med sjeldne blodtyper.

En annen fordel med kunstig blod er at det har en levetid i kroppen som ligner vanlig blod, det vil si rundt 120 dager. Ved vanlig blodoverføring lever blodet bare i 28 dager. Mennesker med blodsykdommer trenger da ikke å få tilført nytt blod så ofte.

(NTB)

Powered by Labrador CMS