
Ubehandlet fullkorn gir sunnere tarm
Forsøk på griser viser at ubehandlet bygg og havre ga flere gode bakterier i tarmen.
Sammensetningen av bakerier i tarmen har stor betydning for helsen vår. Fullkorn og fiber fra korn reduserer risikoen for flere livsstilsykdommer som hjerte og karsykdommer og forebygger for eksempel forstoppelse.
Men spiller det noen rolle hvordan fullkornet blir behandlet? I for eksempel fullkornsbrød og frokostblandinger kan fullkornet våde være behandlet og ikke behandlet. Så hva er egentlig best for tarmen vår?
Forskere ved Nofima har testet hvordan unge griser reagerer på behandlet og ubehandlet korn. Grisens anatomi er nemlig veldig lik vår egen.
I dag er det vanlig å gjøre noe som kalles å ekstrudere korn. Det er en rask prosess der sammalt mel av korn blir varmet opp ved høye temperaturer, mellom 120 og 140 grader, samtidig med at det eltes og deretter presses gjennom et rør. I enden av røret kommer det ut som en deig som kan formes.
Frokostblandinger som Cheerios er et eksempel på korn som har vært gjennom denne prosessen. Behandlingen gjør at kornet holder lenger, samtidig blir kornet både lettere og sprøere.
Fullkorn gir flere gunstige bakterier i tarmen
– Våre forsøk viser at grisene som spiste ubehandlet fullkorn, både fra bygg og havre, fikk en rikere tarmflora med flere gunstige bakterier sammenlignet med grisene som fikk ekstrudert fullkorn, forteller Nofima-forsker Birgitte Moen.
I tarmen til grisene som hadde spist ubehandlet fullkorn var det for eksempel en høyere andel av gunstige melkesyrebakterier som bifidobakterier og laktobaciller.
I tillegg kunne forskerne se at det var mer smørsyre i tarmen til grisene. Dette er positivt fordi smørsyre har en betennelses- og krefthemmende effekt i tarmen.
– Det viser seg at ekstruderingsprosessen fører til kjemiske, strukturelle og enzymatiske endringer i kornet, som også kan påvirke tarmfloraen, sier forsker Birgitte Moen.
– Men vi vet ikke med sikkerhet om resultatene fra griseforsøkene er overførbare til mennesker, og det trengs derfor videre forskning på dette området, avslutter hun.
- Les også: Bakterier på godt og vondt

Slik testet de grisene
Grisene ble delt i fire grupper som fikk hver sin diett:
Gruppe 1: Ubehandlet fullkorn fra bygg
Gruppe 2: Ekstrudert fullkorn fra bygg
Gruppe 3: Ubehandlet fullkorn fra havre
Gruppe 4: Ekstrudert fullkorn fra havre.
Forskerne analyserte avføringsprøver fra grisene da de startet opp, og deretter tre uker senere. De anlayserte tarmfloraen ved å studere arvestoffet, eller DNA-et til bakteriene i avføringsprøvene.
- Les også: Tarmsyke sliter med utmattelse
Ønsker å utvikle sunne kornprodukter
For matprodusenter som ønsker å utvikle nye, sunne kornprodukter vil disse forskningsresultatene kunne være nyttige.
Forskere ved Nofima har tidligere sett at ekstrudering faktisk øker opptaket av antioksidanter, mens effekten av å la bygg og havre gjære med melkesyrebakterier gir enda flere antioksidanter.
Referanse:
Birgitte Moen: Extrusion of barley and oat influence the fecal microbiota and SCFA profile of growing pigs. Food & Function. 2016. DOI: 10.1039/c5fo01452b. Sammendrag
SE OGSÅ
-
De med betennelser i tarmen rammes av ekstrem utmattelse
-
Kan genmodifiserte planter gi oss flere antibiotikaresistene bakterier?
-
Genene våre har like mye å si for tarmfloraen som maten vi spiser
-
Hvorfor kiler det i magen?
-
Bakterier på godt og vondt
-
Bakteriene er smartere enn du tror
-
Når på året du er født kan påvirke risiko for cøliaki