Flink fisk

- Hva er de rare bankelydene, undret dykkeren Scott Gardner på en undervannsferd utenfor Australia. I neste øyeblikk hadde han tatt verdens første foto av fri fisk som bruker redskaper.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Intelligens er ikke lenger forbeholdt hverken mennesker eller pattedyr. I 2009 dukket det opp bilder av en blekksprut som stolpret rundt på sjøbunnen med en stabel kokosnøttskall i armene.

Og nå seiler altså en ny undervannsart opp blant havets hjerner, ifølge ScienceNow.

Det hele startet da den profesjonelle dykkeren Scott Gardner utforsket et område av Great Barrier Reef utenfor Australia. Han hørte plutselig noen merkelige klikk og fulgte lyden for å finne ut hva den kunne komme av.

Dermed tok han leppefisken Choerodon schoenleinii på fersk gjerning, mens den brukte kjeften til å delje en musling mot en stein på bunnen.

Hensikten med hamringa var åpenbar: Snart var skallet smadret, og fisken kunne slurpe i seg det ulykksalige bløtdyret.

Leppefisken Choerodon schoenleinii knuser et skjell mot steinen. (Foto: Scott Gardner/Macquarie University)

Gjort det før

Heldigvis for forskningen var Gardner utstyrt med kamera. Han knipset en serie bilder av det hele, og sikret dermed det første dokumenterte tilfellet av redskapsbruk hos vill fisk.

I tillegg la dykkeren merke til at sjøbunnen rundt steinen var strødd med skjellbiter. Det kan tyde på at fisken har hamret istykker adskillige skall før et menneske tilfeldigvis så det.

Flere hauger av knuste muslingsskjell i området vitner om at det muligens er flere fisk som driver i samme bransjen.

Hva er et redskap?

Nå feirer noen biologer den skjellslamrende leppefisken som et nytt medlem blant dyreverdenens redskapsbrukende intelligensia.

Fisken har helt tydelig peilig på hva den driver med, sier Culum Brown fra Macquarie University i Australia, en av forskerne bak rapporten om fisken som publiseres i Coral Reefs.

Andre mener derimot at man får spare litt på konfettien. For kan en steinete sjøbunn virkelig klassifiseres som et redskap? Noen mener definisjonen bør innebære at brukeren bærer med seg instrumentet det er snakk om.

- Formen for redskapsbruk som er beskrevet (her) er kognitivt lite krevende og finnes hos en rekke arter, sier Elisabetta Visalberghi fra Institute of Cognitive Sciences and Technologies i Roma til ScienceNow.

Referanse:

A. M. Jones, C. Brown & S. Gardner, Tool use in the tuskfish Choerodon schoenleinii?, Coral Reefs, 24. juni 2011

Powered by Labrador CMS